Odpowiedź dla Pantera. Nie cytuje jego postu, gdyż jest za długi.
Panter, wrzuciłeś tu słowa prezydenta Dniepra. Dobrze, że wrzuciłeś link do jego kanału na telegramie. Dzięki temu mogłem się zapoznać z kontekstem jego słów.
W wypowiedzi przed tą, która cytujesz, Borys mówi o faszystowskich, ruskich żołnierzach. W wypowiedzi po niej mówi o faszystowskich, ruskich żołnierzach. Nigdzie nie pojawia się sugestia, że zabijanie powinno dotyczyć cywili.
Jednak nawet gdyby tak było, to zwróć proszę uwagę na to, co Borys opisuje na swoim kanale - wrzucanie prze rosyjskich żołnierzy granatów do piwnic z ukrytymi w nich dziećmi. Rozstrzeliwanie staruszków. Rozjeżdżanie ludzi czołgami. Niewątpliwie u nie jednego Ukraińca pojawiła się myśl o okrutnej zemście. Taka myśl nie jest dobra ani sprawiwdliwia, ale nie można powiedzieć, że pojawia się bez powodu.
Jestem pewien, że takie same odczucia towarzyszyły nie jednemu z Aliantów. Nie jestem teraz w stanie szukać jakiejkolwiek wypowiedzi o podobnym wydźwięku, ale raczej nie muszę tego robić - w celu zakończenia wojny Alianci nie cofali się przed mordowaniem cywili (Drezno, Tokyo, Hiroshima, Nagasaki). Z rozmów z moimi bliskimi pamiętającymi wojnę wiem, że życzenie śmierci całemu narodowi niemieckiemu nie było obce wśród Polaków.
Inna sprawa, że wtedy nie było Telegram czy Twittera.
Jednak na koniec pozwolę sobie zwrócić uwagę na absurd, wręcz schizofreniczny charakter tej sytuacji. Z wielkim oburzeniem pytasz się:
"Dlaczego czynią to Ukraińcy? Czy czują się bezkarni, bo wiedzą, że być może są pod jakimś szczególnym parasolem ochronnym?"
Pomijając fakt, że bierzesz pod włos wypowiedź jednego człowieka (która w najgorszej interpretacji stoi w całkowitej opozycji do ogółu sygnałów rządu Ukrainy oraz działań jej armii), to mówisz o okupowanym narodzie, na terenie którego Rosja wymordowała już dziesiątki tysięcy jego obywateli. Będzie szczęściem, jeżeli liczba ofiar tego konfliktu nie przekroczy 100 000 po atakowanej stronie. Spójrzmy na drugą stronę: Ilu rosyjskich cywili zginęło? Ile rosyjskich miast zostało zbombardowanych?
I ty masz CZELNOŚĆ pytać czy Ukraińcy czują się bezkarni?
W języku ludzi kulturalnych nie ma słów, które mogłyby dostatecznie obelżywie określić Twoje postępowanie.