Rosjanie się zajmują dementowaniem fejków z Ukrainy. Ile to razy starali się w swoich materiałach wykazać, że Ukraińcy zrobili inscenizację z statystami?
Jesteś pewien, że w naszych mediach i portalach informacyjnych zobaczysz obiektywnie przedstawione zdemaskowanie ukraińskich fejków?
Przecież chyba widzisz, że przyjmuje się wersję tylko jednej strony a z drugiej wrzuca co bardziej kuriozalne smaczki by wyśmiać siermiężność propagandy rosyjskiej
Chodzi mi o to, że chętnie zobaczę ukraińską propagandę celowo kreującą w internecie fałsz o działaniach rosyjskich żołnierzy. Podaję przykład dezinformacji po stronie Rosji
...
Fakt, że żołnierze z Wyspy Węży przeżyli, to moim zdaniem nie było to użyte jako kłamstwo i propaganda. Dla mnie logiczne jest to, że uznano ich za zmarłych po tym, jak nie było z nimi kontaktu przez jakiś czas.. Zwłaszcza, że mieliśmy nagranie co zrobi rosyjski statek wojenny w razie odmowy poddania się.
Dość wyrozumiale podchodzisz do tej kwestii.
Ten fejk był szeroko kolportowany i wykorzystywany jako potwierdzenie bohaterstwa ukraińskich żołnierzy.
Wszyscy powtarzali przy kazdej okazji frazę:
"Ruski karabl, idi na ch**!"
Według mnie jest to dość naciągane tłumaczenie tak szybkiego uznania ich za zmarłych.
Link, który podałeś do masakry w Bagdadzie był dokonany przez prywatną firmę ochraniarzy, a nie regularne wojsko.
Pominąłeś przykład Al - Hadisy, w której mieliśmy przykład bestialstw regularnej armii USA
Było takich masakr zresztą więcej. Poczytaj o przebiegu inwazji na Irak.
Co do Blackwater, przecież to nie była jakaś tam prywatna firma a najemnicy ochraniający dyplomatów USA. Ciekawe czy gdyby grupa Wagnera dopuściła się podobnej zbrodni, to też bys argumentował, że to prywatna firma
Piszesz, że znasz kilka doniesień o kłamstwach. Podaj je. Wydaje się mi, że raczej chodzi o wprowadzenie w błąd kogoś i potem podawanie tego dalej. Nie widziałem celowego kłamstwa.
Było ich parę, głównie to doniesienia o rzekomych, dużych zwycięstwach armii Ukrainy o których nie ma potem śladu lub okazuje się, że cel ataku nie poniósł strat.
Bardziej to propaganda sukcesu i naciąganie faktów oraz rozpowszechnianie informacji bez pokrycia w faktach przeznaczona dla zachodniego odbiorcy.
Omawiamy w większości w tym wątku temat, czy Rosja miała faktyczny powód napaści na suwerenne Państwo. Moim zdaniem USA miało więcej powodów do wejścia do Iraku niż Rosja do Ukrainy.
Jedni szukali terrorystów, inni szukają nazistów. Mechanizm podobny.
Podobne także ofiary imperialnych zapędów obu krajów. Wtedy byliśmy po stronie sprawców, dziś po stronie ofiar.
Wywiad USA też zawodzi, lub zostaje wprowadzony w błąd. Sam podałeś ten link https://tvn24.pl/swiat/guardian-zmyslone-historie-podstawa-ataku-usa-na-irak-ra161936-3520527 Pytanie na ile wywiad USA dał się nabrać, a na ile faktycznie uznał to za możliwe.
Więc jeden z najskuteczniejszych wywiadów świata został wprowadzony w błąd i na podstawie fałszywych zeznań zaatakowano i zniszczono duży kraj?
Splycasz temat. Mówiłem o tygodniach medialnej propagandy i przygotowywania społeczeństwa na poparcie inwazji.
Fałszywe preteksty to tylko próba jakiegokolwiek usprawiedliwienia dawno zaplanowanej operacji.