Wiem, wiem, że i tak nie mam szans z Roszadą, bo przeważnie on pierwszy odkrywa nowe dane.
Tak sobie nawet czasem myślę, czy nie ma On jakichś powiązań z Firmą z Łorłik... Może jest ich tajnym agentem. 😅
Moje przypuszczenia statystyczne za rok 2021 - POLSKA
Uważam, że prawdziwym miernikiem tego co się dzieje u polskich ŚJ będzie liczba ochrzczonych w roku 2021 (w 2019 r. – 1560; w 2020 r. – 999).
Tego się nie da oszukać, bo chrzty są na oczach ludzi organizowane i liczone.
Teraz nie mieli, jak głosić i nie stali przy stojakach. Tak więc chrzczeni w 2021 r. to wcześniejsi nie ochrzczeni głosiciele i dzieci ŚJ.
Jeśli chodzi o wzrost, to jak pisałem spodziewam się -2%, a każde więcej będzie miłą niespodzianką. Każdy niższy procent będzie niemiłym wydarzeniem.
Logika wskazywałaby że może być nawet -4%
Dlaczego?
Otóż w latach przedpandemijnych 2016-2019 było -1% (właściwie ok. -1,5%) i -2%.
W roku w połowie pandemijnym 2020 było -3%.
To wskazuje, że właśnie w roku 2021, w pełni pandemijnym, może być owe -4%
Dlaczego może tego nie być? Ano dlatego, że CK zastosowało wybieg i pozwoliło podczas pandemii nie liczyć godzin, a podawać w ciemno, że się coś głosiło. To nie da liczby godzin, ale da liczbę głosicieli.
Poniżej słowa z listu CK.
To było dokładnie rok temu, w grudniu 2020 r.:
DLA ZBOROWYCH KOMITETÓW SŁUŻBY
1. Postanowienie o składaniu sprawozdań poniżej 15 minut. Zborowy komitet służby do odwołania nie musi ustalać, którzy głosiciele mogą podawać w sprawozdaniu każde 15 minut poświęcone na służbę kaznodziejską (sfl rozdz. 22, ak. 14).
Jeżeli w danym miesiącu jakiś głosiciel spędził w niej poniżej godziny i było to mniej niż 15 minut, to sekretarz powinien jedynie odnotować w „Zborowym zestawieniu sprawozdań głosiciela” (S-21), że tego miesiąca dana osoba uczestniczyła w działalności kaznodziejskiej. Takich głosicieli nie trzeba pytać, ile dokładnie minut poświęcili na służbę. W miesięcznym sprawozdaniu wysyłanym do Biura Oddziału będą oni zaliczeni do osób składających sprawozdanie oraz do ogólnej liczby czynnych głosicieli.
https://sjwp.pl/informacje-prosto-z-kanalu/ogloszenia-i-przypomnienia-grudzien-2020/msg227469/#msg227469 Tak więc dali pole do manipulacji co do liczby głosicieli.
Dlatego wiarygodniejsza będzie na pewno liczba ochrzczonych.