Były Świadek Jehowy, zostanie wyświęcony na katolickiego księdza w wieku 25 lat
WYŚWIĘCENIE
Pascal Deloche | GODONG
Francisco Veneto - opublikowano 13.10.21
„Dorastałem myśląc, że Kościół Katolicki nie jest czymś pozytywnym” – powiedział, ale wtedy prawda wiary katolickiej zaczęła go przyciągać.
W nadchodzących miesiącach były Świadek Jehowy zostanie wyświęcony na katolickiego księdza. 25-letni Amerykanin pochodzenia meksykańskiego Miguel Mendoza otrzymał święcenia diakonatu 13 lutego wraz z ośmioma innymi seminarzystami z archidiecezji Denver w Kolorado, jego rodzinnej ziemi.
Zgodnie z artykułem zamieszczonym na stronie internetowej El Pueblo Católico, opublikowanym przez archidiecezję, młody diakon poinformował o kontekście rodzinnym, w którym się urodził i wychował:
„Kiedy się urodziłem, byli już Świadkami Jehowy. Wiem, że moja matka chciała być zakonnicą, kiedy była w Meksyku, ale babcia jej nie pozwoliła. Wkrótce porzucili wiarę katolicką i spotkali się ze Świadkami Jehowy”.
Fałszywe wyobrażenia o Kościele
Miguel przyznaje, że matka obdarzyła go „prawdziwą miłością do Boga”, jednocześnie zauważając, że „Świadkowie Jehowy mają inne poglądy niż katolicy”.
„Mają błędne wyobrażenie o wierze katolickiej” – zauważa. „Nie zgadzam się z nauką Kościoła katolickiego i jest prawie nienawiść do Kościoła. I dorastałem z tym, myśląc, że Kościół katolicki nie jest czymś pozytywnym”.
Pragnienie poznania prawdy
Miguel postanowił dowiedzieć się więcej o katolicyzmie, gdy miał 16 lat.
„Chciałem wiedzieć, dlaczego jesteśmy przeciwko Kościołowi katolickiemu, dlaczego to „uczyło fałszywych rzeczy”, dlaczego „czczą” Maryję Dziewicę lub „czczą” Papieża i te złe rzeczy, które moim zdaniem dotyczą Kościoła”.
To właśnie w trakcie swoich śledztw myślał o kapłaństwie, zaczynając od zdjęcia odprawiającego Mszę św. Papieża Jana Pawła II. Miguel chciał dowiedzieć się więcej o szatach liturgicznych, ołtarzu i ludziach klęczących przed „tym kawałkiem chleba”.
A im więcej badał i wiedział, tym bardziej go pociągał.
„Słyszałem wezwanie. Pan wezwał mnie do zrobienia czegoś wspaniałego, jak odprawienie Mszy św. i przyniesienie Chrystusa do ołtarza. Postanowiłem się ochrzcić, a dwa lata później wstąpiłem do seminarium ”.
To był dopiero początek cudu wiary: jego brat, a potem matka i ojciec wrócili do Kościoła. Dziś cała rodzina przyszłego księdza Miguela Mendozy celebruje wiarę katolicką i oczekuje święceń kapłańskich młodego 25-letniego diakona, zafascynowanego prawdą o Kościele.
https://it-aleteia-org.translate.goog/2021/10/13/ex-testimone-di-geova-verra-ordinato-sacerdote-cattolico-a-25-anni/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=nui,sc