- Tak, masz rację Paragrafie. Rzeczywiście, punkt 84a w twojej wersji brzmi bardziej prawidłowo. Już sobie to zmieniłem w domowym sztambuchu. Przepraszam Cię, że nie reagowałem od razu, ale wyjechałem z domu i nie bardzo miałem w tym kierunku możliwości.
A swoją drogą, to na pewno zauważyłeś, że punkt 62 i 62a zawiera właśnie paragraf 4N. Znalazł się w tym spisie, bowiem zawiera bardzo trafne, życiowe spostrzeżenie i bardzo mi się podoba. Jeśli jesteś jego autorem, to przyjmij moje gratulacje, a jeśli nie, to congratulation za trafny wybór nicku.
A teraz przy okazji następna garść spostrzeżeń:
86. Prawo do krytyki przekonań religijnych jest częścią wolności religijnej.
86a. Wolność publicznego głoszenia swoich poglądów religijnych wiąże się z tolerowaniem ich krytyki (Trybunał Praw Człowieka;
Strasburg).
---------------
87. Sekty często zmuszają do milczenia krytyków, nazywając ich działania prześladowaniem.
87a. To nie Bogu Jehowie przeszkadzają "odstępcy", ale liderom z Warwick.
87b. Liderzy Świadków Jehowy krytykę fałszywej nauki ciała rządzącego nazywają prześladowaniem.
--------------
88. Świadkowie Jehowy propagują rasizm religijny - wszystkie wyznania oprócz nich samych są złe...
88a. ...ale jak nie mają dostępu do swojej Biblii, to używają przekładów "religii fałszywej".
-------------
89. "Teraz jest czas, żeby ci, co pokładają ufność w świeckim wykształceniu, dobrach materialnych albo w ludzkich instytucjach, zmienili swój sposób myślenia" (Strażnica z XI. 2013, s. 20 ak.17).
89a. Świadkowie Jehowy w ten sposób stają się wyobcowani ze swojego środowiska i kraju, tym chętniej polegając na swoich liderach zza morza.
-------------
90. Potencjał jakim dysponują liderzy grup religijnych wobec bezgranicznego posłuszeństwa wiernych i skali ich działalności jest realnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa społecznego.
90a. Liderzy świadków Jehowy wymagają od swoich zwolenników bezwzględnego posłuszeństwa, zasłaniając się Bogiem Jehową i organizacją.