151 i 151a do poprawy
Jak ktoś nie głosi to jest tylko członkiem Związku. Można nie być członkiem Związku i być SJ oraz odwrotnie. Mało kto wie ile w rzeczywistości w Polsce jest członków Związku.
- Drogi Technologu!
Nie krzycz tak (bo ogłuchłem i musiałem się leczyć), że coś jest do poprawy, tylko sam zadaj sobie trudu i sprawdź, a nie licz na drapane. Coś zacytowałeś, ale nie podałeś źródeł, wiec jak miałem się do tego odnieść? Dobrze że (nie chwaląc się) ma się tę wrodzoną intuicję i nawet sobie wydrukowałem wiele artykułów razem z tymi z których zacytowałeś. Jest to dobre studium psychomanipulacji i kręcenia, aby nie powiedzieć prawdy. Szczyt hipokryzji i psychomanipulacji, bowiem serwis jw.org służy do werbowania i robienia dobrego pijaru na zewnątrz. CK pisze tam co chce, aby jak najlepiej wypaść. Przykład? Dlaczego nie podają ilości odejść i ich powodów? Ale za to podają, iż nie, nikogo nie przymuszają do zmiany religii, każdy ma prawo zmienić religię, aby nie był to tylko świadek, ("Oczywiście swobody te muszą iść w parze z poszanowaniem prawa innych ludzi do obstawania przy własnych poglądach oraz do odrzucania poglądów, z którymi się oni nie zgadzają."). To dlaczego jest tyle "odstępców" od Świadków? Skąd się oni biorą? Dlaczego ich prześladują?
Strona jw.org nie służy do nauczania w zborach, wiec doktrynerzy sobie tam używają. Ale i w literaturze wewnętrznej jest dość krętactwa i przykład mamy świeży, bo ze Strażnicy z października 2021 (wątek "Artykuł do studium NR42" Kyuubiego). W zaproszeniach na kongresy pisali, że "nie ma żadnych zbiórek pieniędzy". W traktacie "Czy chciałbyś poznać prawdę" z 2008 r. piszą:
"W bibliotekach i księgarniach znalazłbyś tysiące książek
rzekomo zawierających rzetelne odpowiedzi. Ale wiele podręczników zaprzecza sobie nawzajem. Inne w danym momencie wydają się aktualne, lecz wkrótce trzeba je rewidować lub zastępować nowymi". Tylko, że sami posługują się biblią siódmy raz zrewidowaną i sami się tym chwalą. Wielokrotnie piszą; (ostatnio właśnie w Strażnicy z października 2021 kom. 12) "Kiedy CK uświadomi sobie potrzebę wprowadzenia jakiejś zmiany, nie waha się tego zrobić."
- Do czego zmierzam? Że i w przypadku kogo liczą za świadka też nieźle kręcą. Już dawno stwierdziłem, że widocznie bardzo chcą ukryć duży ubytek wiernych, a poza tym, nie przyznają się w ogóle do tego, że w szeregach swoich mają PIMO- wców. A przecież wiemy, że takich jest w zborach pełno, chociażby z tego, iż niektórzy są na naszym forum. Kręcą, aby odstępcy nie doliczyli się aktualnego stanu.
Ja bazuję więc na formalnym prawie. A wiec ich Statut R.7 Art. 73 stanowi: "Członkiem Związku jest każdy prawidłowo ochrzczony Świadek Jehowy, który należy do jednego ze Zborów na terenie RP."
Pisząc (kawałek temu) punkt 151a bazowałem też na ich wewnętrznym prawie, jakim jest przecież List z Nadarzyna "AB1 z czerwca 2013 roku. Do wszystkich starszych i sług pomocniczych Dotyczy pracy pasterskiej i przewodzenia w służbie".
" Ponieważ każdego miesiąca
jakieś 10 000 osób nie składa sprawozdania ze służby kaznodziejskiej, możemy jeszcze wiele uczynić, aby pomóc tysiącom głosicieli, którzy oddali się Jehowie i zobowiązali sumiennie spełniać Jego wolę."
Wyraźnie wynika z tego, że ich chrzest jest nadal aktualny i uważani nadal są za głosicieli. Dodam, że za głosicieli tak zwanych "nieczynnych" lub "nieregularnych", jeśli oddają sprawozdanie w kratkę.
W 2013 było nieczynnych "jakieś 10 000", a dzisiaj śmiem twierdzić, że o 'wiele za wiele'.
"List AB 30 maja 2012 Do wszystkich gron starszych w Polsce":"Wiemy jednak, że tysiące nieregularnych lub nieczynnych głosicieli wymaga udzielenia pilnej pomocy, jeśli mają przeżyć zakończenie tego systemu rzeczy."
"List SDA 1 września 2015 Do wszystkich gron starszych w zborze Dotyczy informacji o głosicielach, którzy stali się nieczynni"
"Z uwagi na szczególne zainteresowanie, jakie okazujemy głosicielom nieczynnym, prosimy aby sekretarz przygotował również krótki dodatkowy list, o głosicielach, którzy stali się nieczynni w roku służbowym 2015. Podajcie ich imiona i nazwiska, wiek, oraz krótki opis przyczyn, które Waszym zdaniem wpłynęły na ich sytuację. Jesteśmy przekonani, że informacje, które zechcecie nam przekazać, pomogą lepiej zatroszczyć się o potrzeby
naszych braci i sióstr w skali całego naszego terenu."
Jeśli mowa o "braciach i siostrach nieczynnych", to znaczy, że uważa się ich nadal za Świadków Jehowy, a że są nadal prawidłowo ochrzczeni, to wiadomo, iż nadal należą do Związku Wyznaniowego.
Do tego jeszcze wewnętrzny, tajny kodeks dla starszych "Paście" str. 47 (8)/24: "Nakaz ten dotyczy wszystkich chrześcijan, także nieczynnych głosicieli." Chodzi o "pobieranie się w Panu".
Str. 70(11)/8
"W większości przypadków bezpośrednio z KŁS powinni się kontaktować starsi i robić to tylko w sprawie ochrzczonych i nieochrzczonych głosicieli, (również nieczynnych), którzy proszą o pomoc) ..."
Nieczynna osoba, jak widać z powyższego, cały czas jest jest uznawana jako ochrzczony członek zboru (nieczynny aktualnie), wobec czego nadal należy do Związku Wyznaniowego. To co piszą na jw.org jest pod publiczkę. Nikt takiej osoby wielokrotnie nie wyrzuca, ani też nie pozbawia ważności chrztu, bowiem musiałby ją wielokrotnie przyłączać formalnie i wielokrotnie ją chrzcić.