Być może pamiętacie, że w zeszłym roku Lloyd Evans (Cedars na Youtube) odwiedził Polskę i z tej okazji urządziliśmy w Warszawie akcję informacyjną, a także udzieliliśmy kilka wywiadów. Pisaliśmy o tym wtedy na forum: https://sjwp.pl/mam-pytanie/john-cedars-(lloyd-evans)-w-polsce/
Wczoraj nareszcie ukazał się materiał wideo z tego wydarzenia i muszę powiedzieć - wow, jestem pod wrażeniem. Pełen profesjonalizm, bardzo dużo ciekawego materiału. Polecam wszystkim obejrzeć . Niestety na razie tylko po angielsku.
Obejrzałam cały film. Tworzycie historię
Aż mi się cieplej na sercu robi jak to oglądam. Organizacja miała (ma) tylu wartościowych ludzi, pełnych energii, potencjału, mądrości... i wyrzuciła ich na bruk. Ale w sumie to normalne, że szef nie lubi, gdy jego pracownicy są mądrzejsi od niego... bo wtedy czuje się zagrożony.
Polityka wykluczania i zakazu kontaktu z wykluczonym / odstępcą to tak naprawdę objaw panicznego strachu orga, że kiedyś więcej ludzi może się zbuntować i rzucić ich religię w cholerę.
Dziękuję Wam za Waszą pracę dzięki której mogłam poznać prawdę o "prawdzie"! Być może bez Was też bym ją poznała, ale zamiast miesięcy mogłoby mi to zająć lata. A zamiast mieć spokój w sercu - tak jak teraz, mogłabym nosić w sobie jeszcze przez długi czas poczucie winy i strach przez zemstą Boga w Armagedonie.
Dziękuję, że nie zakopaliście swoich talentów do ziemi, nie wykorzystaliście ich tylko na własny użytek, ale dzielicie się nimi darmo z innymi.
I na koniec myślę, że tworzymy razem jakąś społeczność, wspólnotę. Łączy nas podobna przeszłość. Chyba zasługujemy na to, aby mieć jakąś ładną nazwę.
Odstępca - nie brzmi ładnie (i sugeruje, że odstąpiliśmy od czegoś dobrego). Ładniej brzmi: Apostaci... ale odejść można z różnych religii. Inna opcja to Wyzwoleni - obrazująca dodatkowo nasze wcześniejsze uwięzienie lub Ex-y (ale to mi się bardzo kojarzy z rozwodem). Światus - od czasu jak Sara i Edwin założyli swój kanał, to kojarzy mi się tylko pozytywnie.
A mi przyszła do głowy teraz taka angielska nazwa (która obrazuje mój stan):
FreeMind-owiec.
Macie jakieś pomysły na inną ładną nazwę?
Ściskam Was wszystkich
(odstępców obecnych i przyszłych... gdyż obecnie wszystkie drogi prowadzą do... odstępstwa
)