Nie wiem czy zauważyliście ale koronowirus sprawił, że Org będzie wiedział ile każdy Świadek Jehowy przekazuje na potrzeby zboru, potrzeby obwodu, kongresy regionalne i ogólnoświatową działalność.
Anonimowość się kończyła.
Będzie wiadomo kto płaci, kto nie płaci, a jeśli płaci to ile.
Biorąc pod uwagę, że dzieje się to na całym świecie Org otrzymał nowe potężne narzędzie wiedzy o swoich wiernych.
W jaki sposób to wykorzysta?
Byłem sługą kont przez wiele lat w kilku zborach i odkąd pojawiła się możliwość wpłacania na konta darowizn prywatnych, to w moim zborze parę osób zawsze to robiło (sam tak robiłem).
Następnie na wyciągu z konta (w moich czasach to był bank PEAKO S.A.) widać było kto i ile wpłacił na zbór. Wpłaty takie pojawiły się chyba od 2013 roku. Dodam, że jako sługa kont widziałem tylko wpłaty na konto zboru, ale już wtedy wpłacało się tez na konta organizacji i obwodu (sam wpłacałem w ten sposób na te konta), natomiast zbór już nie miał oczywiście wglądu w salda tamtych kont, więc nie wiedziałem (jako sługa kont) czy ktos poza mną wpłaca też na organizacje.
Więc pytam, bo nie rozumiem: Co nowego wnosi ten list? Nie widzę tutaj żadnej nowości.
Jedynie pandemia sprawi, ze może tych darowizna prywatnych będzie więcej, bo wiadomo, ze nikt nie wrzuci do skrzynki.