Słuchałem trochę tego zebrania i u mnie akurat się tam ktoś zgłaszał. Nie będę się odnosić stricte do pytania o sens tego wersetu, bo już mój mózg nie działa Strażnicowo i nie potrafię już tak ładnie formułować odpowiedzi
Zwróciłem natomiast uwagę na absurdalność omawiania księgi Wyjścia i tym podobnych ksiąg Starego Testamentu, pod kątem tego, czego się uczymy o Jehowie. Oczywiście rozważając Biblię pod tym kątem, uczestnicy zebrania mają się nauczyć o Jehowie tylko dobrych rzeczy.
Problem polega na tym, że te fragmenty, jeśli czegoś uczą o Bogu to znaczniej częściej przedstawiają go jako złego Boga. Weżmy ten werset o niewolniku. Wczoraj słyszę jak to wychwalają Jehowę, że jest taki mądry, ze taki kochany i taki miłosierny bo.... pozwalał dobrze traktować niewolników!
Przecież jak to w ogóle brzmi! Jakiś człowiek traktował drugiego człowieka prawie jak zwierzę domowe - to były relacje na zasadzie nie człowiek = człowiek, tylko człowiek > niewolnik (podczłowiek). A Jehowa łaskawie pozwalał niewolnikowi dalej być niewolnikiem gdy mu się ten Pan tak bardzo podobał. A i tak nie obyło sie bez bólu, bo trzeba było przebić ucho szydłem! Bóg miłości powiedziałby: "
Hej! Żadnego niewolnictwa! Jesteście równi. Wstawaj gościu i się nie wygłupiaj, a ty schowaj to szydło i macie żyć jak bracia!".
Przecież to nadal było niewolnictwo, które jest złe dzisiaj i tak samo było złe 3000 lat temu. Rozpatrywanie tego pod jakimkolwiek pozytywnym kątem jest niemoralne!Wczoraj na zebraniu było całkiem sporo komentarzy wychwalających Jehowę za łaskawe podejście do niewolnictwa!
To tak jakby dzisiaj był jakiś Bóg co zamiast zabronić rasizmu mówiłby: "
czarny będzie ci służył biały człowieku, tylko traktuj go lepiej niż swojego psa, niech je przy stole, ale nie razem z Tobą". A potem wyznawcy takiego Boga mówiliby: "
wow! Jaki ten Bóg jest dobry i miłosierni. Tak mądrze uregulował kwestie rasizmu!"
Ale przecież nadal to byłby rasizm(!), który sam w sobie jest zły i rozpatrywanie tego pod jakimkolwiek pozytywnym kątem tez byłoby niemoralne!