Dlaczego Świadkowie Jehowy nie nazywają miejsca swoich spotkań kościołem?
https://www.jw.org/pl/świadkowie-jehowy/faq/świadkowie-jehowy-kościół-sala-królestwa/
Jak czytałem przed chwilą Ten "Artykuł" to mi sie banan zrobił na twarzy
Cytat:
Występujące w Biblii greckie słowo tłumaczone nieraz na „kościół” odnosi się do grupy wyznawców, a nie do budynku, w którym się spotykają
A kto mówi że kościoł to tylko budynek hmmm ?? wogóle po co pisać coś takiego ze nie odnosi sie do budynku ? po co takie tłumaczenie przecierz to logiczne.... takie tłumaczenie jak troche dla dzieci.
Cytat:
Oto przykład: Pisząc do chrześcijan w Rzymie, apostoł Paweł przekazał pozdrowienia dla Akwilasa i Pryscylli, po czym dodał: „Pozdrówcie także Kościół, który się zbiera w ich domu” (Rzymian 16:5, Biblia Tysiąclecia). Paweł nie pozdrawiał jakiegoś budynku, tylko ludzi — chrześcijan, którzy spotykali się w tamtym domu *.
Ktoś by musiał być naprawde ułomny(nie obrzając) zeby wywnioskowac z tego wersetu ze Paweł pozdrawia budynek a nie ludzi czyli wspólnote a dalsza treśc jest jeszcze zabawniejsza:
Cytat:
Właśnie dlatego miejsca naszych spotkań religijnych nie nazywamy kościołem, tylko „Salą Królestwa”.
Czyli dlaczego? bo ja nic z tego nie rozumiem co jest napisane. Mozna to zrozumiec w ten sposób w waszym rozumieniu: Nie nazywacie kościołem bo Paweł nie pozdrwiał budynku tylko ludzi w nim.
Jak to czytam to wpadam troche w zakłapotanie bo kościól też jest miejscem spotkań
kościół
1. Kościół «wspólnota ludzi jednego wyznania, zwłaszcza wspólnota chrześcijańska»
2. «budynek, miejsce modlitwy chrześcijan»