Kyuubi, poruszyłeś temat, który swego czasu mnie mocno interesował. Moje pytanie było z kategorii, czy pisząc książkę gdzie Rosja ponownie występuje jako król północy, CK samo nie stworzyło go sobie, aby pokazać, że mają rację.
W Rosji weszła ustawa o przeciwdziałaniu terroryzmowi, gdzie każda religia miał zgłosić swoich czynnych członków. Praktycznie wszystkie wyznania bez większych oporów to uczyniły. Można to przyrównać do naszego Rodo. Tylko SJ nie chciali uznać tego, wysyłając listy do starszych do zborów, aby nie głosić z literaturą, że głoszenie to nie nakaz orga tylko osobista decyzja itp. Po kilku rozprawach SJ zdelegalizowano i majątek przepadł. I tu jest moje główne ale. CK pójdzie na wszystko byle tylko nie tracić kasy. Wywieszanie flagi na sali w święta państwowe, no problem, tylko żeby nie było kary. Trzeba wprowadzić postanowienia Rodo, bo będą kary, to normalnie batami gonili ludzi na sali. Tutaj aresztowali z 22 ludzi, żadnego z wierchuszki, majątek zajęli. Za to w książce pięknie wyszło, że to właśnie król Północy. Czy CK mogło do tego doprowadzić. Z całą pewnością tak. Czy ma w tym interes? Tak Jaki? Ludzie wierzą w dary prorokowania CK. Za 2 lata znów się ułożą z Putinem podpiszą listę i budynki wrócą z powrotem. Bo król Północny jest przecież zmienny...