Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Co zrobić żeby być zbawionym? a Świadkowie Jehowy  (Przeczytany 5459 razy)

Offline Storczyk

Odp: Co zrobić żeby być zbawionym? a Świadkowie Jehowy
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Czerwiec, 2020, 23:24 »
DPT, ma rację bez łaski nie mamy szans.
Nikt sobie zbawienia  nie może wypracować  .Ten tekst to sposób na wykorzystanie młodych naiwnych .

Zbawienie wiąże się z  dniami skróconymi," inaczej nikt by nie ocalał."

Offline Moyses

• Pionier specjalny
  • Polubień: 6226
  • Nie próbuj, rób albo nie rób, nie ma próbowania.
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Czerwiec, 2020, 23:44 »
W Biblii jest opisana polemika między wiarą a uczynkami w kontekście zbawienia /wybawienia. Podobno wiara bez uczynków nie istnieje, a tym samym nie ma mocy zbawczej. Nie napisano, czy uczynki bez wiary coś wnoszą. Teraz okazuje się, że trzeba zapracować. Najpierw chrzest, a potem arbeit, arbeit, arbeit; i jak długo trzeba pracować? Aż zapracujesz się na śmierć.

Zbawienie ma być od grzechu i złego. Nie grzeszysz i żadnych złych kobiet. Znów dochodzimy do początku. Adam nie grzeszył, a zaczął. Bo to zła kobieta była. 8-). Nirwana jest chyba lepsza. Podobno u Allaha w raju dostaje się 4 kobiety. Zdaje się jest to po śmierci. To nawet lepsze niż iść do Jezusa. Bo co tam robić? Siedzieć wieczność na tronie? Gdyby tak analizować dalej, to tych koncepcji na zbawienie jest wiele. Niektórzy są zdania, że będzie można wybrać. Tylko dziś trzeba wiedzieć, jaki wybór jest najlepszy ;D

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwiec, 2020, 10:37 »
Ominąłem pewny werset w Drugim Wątku:

Rzymian 1:16-18 podobny werset znajduje sie w Liscie do Galatów 3:11-16

Cytat:

List do Galatów 3:11-14

(11): Jest oczywiste, że nikt nie zostanie usprawiedliwiony przed Bogiem dzięki Prawu, ponieważ: Sprawiedliwy będzie żyć z wiary. (12): Prawo zaś nie opiera się na wierze, ale mówi: Kto wypełnia przepisy Prawa, dzięki nim żyć będzie. (13): Chrystus wyzwolił nas od przekleństwa Prawa – gdy stał się dla nas przekleństwem, bo jest napisane: Przeklęty każdy, kto zawisł na drzewie.

Jak widzimy pisze jak byk ze: Będziemy żyć z wiary
a nie przestrzeganiu jakiegoś tam prawa od osób trzecich(Ciała Kierowniczego).
Ten werset można przytoczyć do nakazów które nadaje Ciało Kierownicze i strażnica np w przypadku Transfuzji Krwi od 12 wersetu do 16 ale to omówię w innym wątku.

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwiec, 2020, 12:18 »
KONTYNUACJA

List Do Rzymian 4:-1-9(Poznańska)

(1): Czyż więc powiemy, że Abraham, nasz praojciec, zawdzięcza cokolwiek swemu ludzkiemu pochodzeniu?
(2): Jeśli Abraham doznał usprawiedliwienia dzięki uczynkom, to ma powód do dumy - ale nie wobec Boga.
(3): Cóż bowiem mówi Pismo? 'Abraham zawierzył Bogu i to uznano mu jako usprawiedliwienie'.
(4): Pracownikowi przyznaje się zapłatę jako należność, a nie z łaskawości.
(5): Temu zaś, który nie pracuje - wierzy natomiast w Tego, który bezbożnemu daje usprawiedliwienie - uznaje się wiarę za tytuł do usprawiedliwienia.
(6): Tak również Dawid nazywa błogosławionym człowieka, którego Bóg usprawiedliwia bez uczynków:
(7): 'Błogosławieni ci, którym nieprawości odpuszczono i których grzechy wymazano.
(8): Błogosławiony człowiek, któremu Pan nie pamięta grzechu'.
(9): Błogosławieństwo to dotyczy więc obrzezanych czy też nie obrzezanych? Mówimy bowiem: 'Abrahamowi uznano wiarę za usprawiedliwienie'.

Drugi werset powiadam nam ze:

Jeśli Abraham doznał usprawiedliwienia dzięki uczynkom, to ma powód do dumy - ale nie wobec Boga.

Czy to znaczy ze uczynki są mało ważne względem usprawiedliwienia? "bo to nie powód do dumy wobec Boga" jak to dalej nam Apostoł Paweł pisze ale to nie wszystko.

Czwarty werset mówi nam "dzięki temu ze uwierzył" i to uznano mu za sprawiedliwość! nie ze przestrzegał tam nakazów hmm? jakiś osób trzecich? np: Ciała Kierowniczego.

W Liście do Jakuba 2:23 mamy napisane:

Tak wypełniło się Pismo, które mówi: 'Uwierzył Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość', i nazwany został przyjacielem Boga.

Za wiare został nazwany Przyjacielem Boga i za to ze uwierzył stał sie sprawiedliwy nie za to że uwierzył Paną z "CK" np jak karzą wierzyć swoim członkom ze to oni są tym "Niewolnikiem Wierny i Roztropnym"

Wersety od 5 do 8:

Cytat: Wiara z tytułu do usprawiedliwienia

Zeby ktos sobie nie pomyślał czasem ze skoro jesteśmy
usprawiedliwieni z wiary to nie oznacza ze możemy sobie grzeszyć jak popadnie.  W 6 i 7 wersecie mamy napisane ze Bóg usprawiedliwia człowieka "Bez Jego Uczynków" i Paweł w wersetach 7-8 Paweł cytuje Psalm Dawida. Jest to odwołanie do Psalmu 32:1

Psalm 32:1-2

Paulistów:
Pouczenie Dawida. Szczęśliwy, komu odpuszczono nieprawość, komu grzechy zostały zmazane. Szczęśliwy człowiek, któremu PAN nie wylicza grzechów i w którego ustach nie ma zdrady.

Poznańska:
[Psalm] Dawida; pieśń pouczająca. Szczęśliwy, kto dostąpił odpuszczenia nieprawości i przebaczenia grzechu.
 Szczęśliwy człowiek, któremu Jahwe nie przypisuje winy, (którego dusza wolna jest od fałszu).

Podam wam dalsze wersety których nie będą omawiał bo chyba raczej wszystko jest jasno napisane możecie sobie zajrzeć sami i przeczytać: Rzymian 4:10-25

Jeśli chodzi o uczynki:

Rzymian 3:27-31
(27): Gdzież więc powód do chełpliwości? - Wykluczony. Jakim prawem? Prawem domagającym się uczynków? - Nie! Prawem wiary. (28): Sądzimy bowiem, że człowiek doznaje usprawiedliwienia dzięki wierze, bez uczynków nakazanych przez Prawo. (29): Czyż Bóg miałby być jedynie Bogiem Żydów? Czyż nie jest także Bogiem pogan? Oczywiście, że i pogan, (30): skoro jest jedynym Bogiem, który obrzezanym udziela usprawiedliwienia dzięki wierze oraz nie obrzezanym również dzięki wierze. (31): Czyż więc poprzez wiarę przekreślamy Prawo? Wręcz przeciwnie. My Prawo umacniamy.

(Jeśli chodzi o ten werset można przytoczyć do Transfuzji Krwi, omówię to w osobny wątku)

Co ciekawe Paweł w tych Listach pisze że doznajemy usprawiedliwienia nie z uczynków, ale wiary.
Dla uwagi wersety: Jakuba 2:23, Rzymian 4:-1-9, Galatów 5:1-6, Efezjan 2:8

Co ciekawe w innym liście mamy napisane ze uczynki są nam potrzebne:

Jakuba 2:17-28

(17): Tak też wiara nie przejawiająca się w czynach martwa jest sama w sobie. (18): Lecz powie ktoś: Ty masz wiarę, ja zaś mam uczynki. - Pokaż mi twoją wiarę bez uczynków, a ja z uczynków moich pokażę ci wiarę. (19): Ty wierzysz, że Bóg jest jeden? - Dobrze czynisz; ale demony też wierzą i drżą. (20): A czy chcesz przekonać się, słaby człowiecze, że wiara bez uczynków jest bezowocna? (21): Czyż praojciec nasz Abraham nie dzięki uczynkom został usprawiedliwiony, złożywszy syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? (22): Widzisz więc, że wiara współdziała z jego uczynkami i dzięki uczynkom stała się doskonałą. (23): Tak wypełniło się Pismo, które mówi: 'Uwierzył Abraham Bogu i poczytano mu to za sprawiedliwość', i nazwany został przyjacielem Boga. (24): Widzicie więc, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia dzięki uczynkom, a nie przez samą tylko wiarę. (25): Podobnie tak i nierządnica Rahab czyż nie dzięki uczynkom dostąpiła usprawiedliwienia, przyjmując zwiadowców a inną drogą ich wyprawiając? (26): Jak bowiem ciało bez ducha jest martwe, tak też martwa jest wiara bez uczynków. [Biblia Poznańska, Jk 2]

Teraz ŚJ mogą sie doczepić ze uczynki są potrzebne. No właśnie ale pytanie jest takie: O jakie uczynki tu chodzi?
O takie jak to ŚJ mówią ze trzeba:
- Chodzić do służby
- Do nich na zebrania
- Zgadzać sie z ich naukami
- Byc Świadkiem Jehowy.

Bo jeśli tego nie robisz to jesteś "Martwy Duchowo" nie ważne czy pomagasz innym. Tak mi mówił :D ze opuszczam zebrania i nie chodzę do służby to moja wiara jest słaba, a gdy to robiłem była dobra ehh...

Czy tutaj chodzi o takie uczynki? przecież taki "Zenek" który: Ćpa, chla, gra w gry itp robi to po kryjomu gdzie starsi nie widzą i chodzi sobie na zebranka, do służby i powie: O mam świetne uczynki jestem duchowym człowiekiem bo chodzę do Służby i na Zebranka a jak tego nie robisz "To jesteś martwy Duchowo". Czy  to są te uczynki potrzebne do zbawienia? chyba nie bo Jakub przytoczył historie REHAB

Cytat: A nierządnica Rachab, czy nie przez swoje czyny została zbawiona? Przecież udzieliła schronienia zwiadowcom i uratowała ich, odsyłając inną drogą [Jakuba 2:25]

i tutaj pokazuje o jakie uczynki chodzi.

C.D.N

Offline dziewiatka

« Odpowiedź #19 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 09:47 »
No tak ,prawo prawem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie.Czyli po za Laską następują spekulacje.Klasa władzy w religii gotowa jest zgodzić się ze wszystkim ale i tak potem wymyśli swoje wymagania.

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #20 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 10:44 »
Kolejne wersety to:

Rzymian 5:9-11

(8): Bóg natomiast okazał miłość swoją wobec nas przez to, że Chrystus umarł za nas wtedy, gdy my byliśmy jeszcze grzesznikami. (9): Tym bardziej więc teraz, gdy zostaliśmy usprawiedliwieni dzięki Jego krwi, będziemy wybawieni od Jego gniewu. (10): Jeżeli bowiem, będąc nieprzyjaciółmi, zostaliśmy pojednani z Bogiem dzięki śmierci Jego Syna, to tym bardziej dostąpimy zbawienia dzięki Jego życiu, gdy jesteśmy z nim pojednani. (11): I nie tylko to. Chlubimy się też w Bogu dzięki Panu naszemu Jezusowi Chrystusowi, przez którego teraz uzyskaliśmy pojednanie z Bogiem.
[Biblia Poznańska, Rz 5]

Dziewiąty (9) werset mówi nam ze zostalismy Usprawiedliwieni "Dzieki Krwi Jezusa Chrystusa" i dzieki temu zostalismy pojdednani z Bogiem nie przez to ze bedą słuchał "Ciała Kierowniczego" i dzieki temu przezyje Armagedon i moge w ten sposób przyjść do Boga dalej jest napisane:

Cytat:
zostaliśmy pojednani z Bogiem dzięki śmierci Jego Syna, to tym bardziej dostąpimy zbawienia dzięki Jego życiu, gdy jesteśmy z nim pojednani.

Dzięki czemu dostępujemy zbawienia? dzieki pojednaniu z Jezusem Chrystusem a nie z Pojednaniem Jezusem Chrystusem i zbawienie mamy dzięki "Jego Życiu" i w pojednaniu i dzięki nie mu mam pojednanie z Bogiem! a nie dzieki "Świadkami Jehowy i panami z Ciała Kierowniczego" bo jesli sie z nimi nie zgadzam i z ich z naukami to jak to mi mówili "ze moja wiara jest słaba i odchodze od Boga" hmm? czy oni tam wogóle czytają dobrze Biblie? czy tak jak im ktos każe?. Gdy czytałem List do Rzymian to klapki z oczów mi schodziły i widziałem te przekręty panów od "CK". Na to wychodzi ze robią to specjalnie tą cała szopkę i manipulacje. Głoszą po prostu inną Ewangelie:

Galatów 1:6-10(Poznańska)
Dziwię się, że tak szybko odstępujecie od Tego, który was powołał do uczestnictwa w łasce Chrystusowej, i zwracacie się ku innej ewangelii. Nie miej innej! Są jedynie tacy, którzy sieją zamęt wśród was i chcą sfałszować ewangelię Chrystusa.

Nawet jak im zacytujecie ten werset to pewnością powiedzą: Ze to kościół katolicki głosi inną Ewangelie. A oni głoszą nie skażona jak to w publikacjach pisze itp :)

Nie skażoną i prawdziwą, a kto Nowy Testament ma od spirytystów ? Wescota i Horta. I weź tu nie miej wątów ;/

1Koryntian 10:20-21
Ależ właśnie to, co ofiarują poganie, demonom składają w ofierze, a nie Bogu. Nie chciałbym, byście mieli coś wspólnego z demonami. Nie możecie pić z kielicha Pana i z kielicha demonów; nie możecie zasiadać przy stole Pana i przy stole demonów

Tez Świadkowie lubią przytaczać ten werset :) to tez możecie im przytoczyć ze zasiadają do stołu demonów bo korzystają z tłumaczenia od Spirytystów. I niech wywalą to tak samo jak mówią żeby pozbyć sie krzyża czy tez obrazów świętych. Ja ich Biblie wywaliłem na śmietnik.

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #21 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 11:43 »
Czy Bóg patrzy na ludzi szczególnie czy ma jakieś względy na kogoś?

Kazdy z was kto był Świadkiem Jehowy pewnie spotkał sie ze stwierdzeniami:

- Nami sie Bóg tylko posługuję
- Nam błogosławi
- My mamy najlepsze zrozumienie pisma
- To jehowa ma swoja organizacje i lód i my nim jesteśmy
- My będziemy zbawieni reszta jest ze świata i zginą w armagedonie.

Ale czy to jest zgodne z Pismem Świętym? - Nie.  A dlaczego? na początek przeanalizujmy wypowiedz Jezusa Chrystusa:

Ew. Marka 9:38-40
(Przekład Nowego Świata)

(38): Jan powiedział do niego: „Nauczycielu, widzieliśmy, jak ktoś wypędzał demony, używając twojego imienia, i próbowaliśmy go powstrzymać, bo nie jest jednym z nas”. (39): Ale Jezus rzekł: „Nie próbujcie go powstrzymywać, bo nikt, kto dokona potężnego dzieła, powołując się na moje imię, nie zacznie zaraz źle o mnie mówić. (40): Bo kto nie jest przeciwko nam, ten jest po naszej stronie.

To jest bardzo ciekawy werset a dlaczego? wyjaśniam.

Kontekst mówi nam o wypędzeniu demonów Jan reagował w ten sposób jak by sie oburzył ponieważ ktoś wypędzał demony ale nie był jednym z Apostołów. Podobnie "Świadkowie Jehowy" Reagują jak ktoś interpretuje Biblie nie tak jak oni chcą i mówią:

Cytat:
Ty nie możesz interpretować bibli morze to robić niewolnik. Bo nie jesteś Świadkiem Jehowy i każdy kto pokaże sprzeczność to od razu jest odstępcą i jest przeciwko "Świadkom" i przeciw Bogu.

Dalej Jezus mu rzekł:

Cytat: „Nie próbujcie go powstrzymywać, bo nikt, kto dokona potężnego dzieła, powołując się na moje imię, nie zacznie zaraz źle o mnie mówić. Bo kto nie jest przeciwko nam, ten jest po naszej stronie.

No właśnie Jezus mówił zęby nie powstrzymywać takiej osoby jeśli ktoś źle oni nie mówi tak samo dalej "Kto nie jest przeciwko nam jest z nami" a Świadkowie Jak mówią?
Nie zgadzasz się z nami i kto nie jest "Świadkiem Jehowy" i nie należy do organizacji zginie w armagedonie.
A co Jezus powiedział ?.

A w przypadku jak mówią ze tylko oni mają "Mają Najlepsze Zrozumienie Pisma" a wszyscy inni odstępcy, nie znają Boga i prawdy, tylko nami Bóg sie posługuje. Jesli podasz cos nie ze straznicy to nie będą słuchać bo to kłamstwo.

Łukasza 14:11
Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony". [Biblia Paulistów, Łk 14]

Przjedźmy teraz do kolejnych wersetów są to:
Dzieje Apostolskie 10:34-36, 17:-24-29
Galatów 2:6-7
1 Jakuba 2:1

Dzieje Apostolskie 10:34-36

Paulsitów:
(34): Wtedy Piotr przemówił: "Teraz naprawdę rozumiem, że Bóg jednakowo traktuje wszystkich ludzi. (35): W każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje uczciwie. (36): On posłał do Izraelitów słowo jako Ewangelię o pokoju przez Jezusa Chrystusa, który jest Panem wszystkich.

Poznańska:
(34): Piotr zabrał głos: 'Teraz z całą pewnością rozumiem, że Bóg nie gardzi żadnym człowiekiem, (35): ale w każdym narodzie miły Mu jest ten, kto jest bogobojny i prawy. (36): Posłał więc Bóg słowo synom Izraela, głosząc dobrą nowinę pokoju przez Jezusa Chrystusa - On jest Panem wszystkich. [Biblia Poznańska, Dz 10]

Noi tutaj sobie przeanalizujemy po kolei. Jak możemy w wersecie 34 przeczytać: [...] 'Teraz z całą pewnością rozumiem, że Bóg nie gardzi żadnym człowiekiem [...] lub "jednakowo traktuje wszystkich ludzi" ale sens zachowany.

No właśnie skoro Bóg traktuje wszystkich jednakowo i nie gardzi nikim to jak można mówić że każdy kto nie jest "Świadkiem Jehowy" zostanie zgładzony ? hmm to Bóg traktuje wszystkich tak samo czy nie ?? w dalszej  części w wersecie 35:

Cytat: ale w każdym narodzie miły Mu jest ten, kto jest bogobojny i prawy.

Hmmm? to wkoncu jak Jest miły ten kto jest bogobojny i prawy, postępuje uczciwie?
czy? tylko jest miły dla tych którzy są w "Organizacji Świadków Jehowy" ? i im tylko błogosławi?.
ciekawe co by ŚJ odpowiedzieli :)

Galatów 2:6
(6): A jeśli chodzi o braci, którzy cieszyli się szczególnym szacunkiem — choć dla mnie nie ma znaczenia, kim byli, bo Bóg nie ocenia ludzi po tym, co widać na zewnątrz — nie przekazali mi nic nowego.
[Przekład Nowego Świata 2018, Ga 2]

Cyt: Bóg nie ocenia ludzi po tym, co widać na zewnątrz — nie przekazali mi nic nowego.

A Świadkowie Jehowy oceniają z zewnątrz nie patrząc na to co kto ma wewnątrz w jakie sposób w taki:

- Kazdy kto nie jest Świadkiem Jehowy jest ze świata
- nie zna Boga, i zostaną wszyscy zgładzeni.
- Jesli sie ochrzcisz musisz zrezygnować z przyjaciół i którzy nie są świadkami nie możesz sie z nimi przyjaźnić jednym słowem są gorsi niz ty.

Tu przytoczę fajny fragment Jakuba 2:1-2

Bracia moi! Wiara w naszego Pana, Jezusa Chrystusa, uwielbionego nie kieruje się względami na osoby. Jeżeli więc przyjdzie na wasze zebranie człowiek bogato ubrany, ze złotym pierścieniem na palcu, oraz ktoś ubogi, w nędznym ubraniu.

cytat: Wiara w naszego Pana, Jezusa Chrystusa, uwielbionego nie kieruje się względami na osoby

A Świadkowie mają względy? mają. Wszyscy po za organizacją są gorsi uważają ze Boga nie znają bo oni znaja najlepiej kazdy inny zwodzi,
specjalnie manipulują Biblia ze zakrywają imię Boże itp.

Pisałem o tym wyżej wiedz nie chce sie powtarzać :)

To by było na tyle w tym wątku jeśli coś kiedyś znajdę to dopisze :) następny wątek jaki poruszę to "Niewolnik Wierny i Roztropny" bede tylko powoływał się na Pismo Święte a szczególnie zrobię analizę Ewangelii Mateusz 24:45 na który sie powołują w kwestii "Niewolnika" ze to "Ciało Kierownicze" nim jest. Zaznaczę ze werset wyjęty i pozbawiony kontekstu.

« Ostatnia zmiana: 08 Czerwiec, 2020, 11:46 wysłana przez Kyuubi »

Offline Roszada

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #23 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 12:00 »
W razie czego to dalsza część, jak ktoś chce czytać, to jest na blogu Kyuubi:  :)

https://bibliavsswiadkowiejehowy.blogspot.com/2020/03/wykluczenie-1kor-51-11.html

Wykluczenie. Bedą chciał to poprawić z czasem

Offline Roszada

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 12:43 »
Nie ma więc sensu przepisywanie całości.
Czy widziałeś żeby ja albo ktokolwiek przepisywał swoje cale teksty?
Daje się fragment kluczowy a później odsyłacz do artykułu.
Ty zanudzisz tu ludzi...
Te wersety z Bibliu każdy zna przecież.

Przedstawiaj konkretne zarzuty Towarzystwa i dawaj na nie riposty.
Na tym polega polemika, a nie na przepisywaniu wersetów z różnych Biblii.

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Czerwiec, 2020, 12:46 »
Nie ma więc sensu przepisywanie całości.
Czy widziałeś żeby ja albo ktokolwiek przepisywał swoje cale teksty?
Daje się fragment kluczowy a później odsyłacz do artykułu.
Ty zanudzisz tu ludzi...
Te wersety z Bibliu każdy zna przecież.

Przedstawiaj konkretne zarzuty Towarzystwa i dawaj na nie riposty.
Na tym polega polemika, a nie na przepisywaniu wersetów z różnych Biblii.

Ale jesli ktos wejdzie nowy? kto ma wątpliwości ja np nie znałem tych wersetów póki nie zacząłem czytac bibli ;d każdy ma swój styl ty masz swój ja mam swój.

Offline Kyuubi

« Odpowiedź #26 dnia: Wczoraj o 09:00 »
CO ZROBIĆ, ŻEBY BYĆ ZBAWIONYM? CO MÓWIĄ ŚWIADKOWIE JEHOWY, A CO MÓWI SAMA BIBLIA

W moich rozważaniach będę powoływał się na:

Przekład Paulistów

Przekład Poznański

Przekład Nowego Świata (przekład Świadków Jehowy)

Ten temat jest niezwykle istotny wśród chrześcijan, a w szczególności u samych Świadków Jehowy. Z mojej dotychczasowej perspektywy i doświadczeń w relacjach z tą organizacją kwestia wybawienia/zbawienia przedstawiana była tak, że aby zostać zbawionym, trzeba:

Regularnie chodzić do służby kaznodziejskiej i na zebrania do Sali Królestwa.

Ochrzcić się wyłącznie jako Świadek Jehowy.

Zaakceptować fakt, że każdy, kto nie jest Świadkiem Jehowy, zostanie zgładzony w Armagedonie.

Zrezygnować z kontaktów (lub mocno je ograniczyć) z ludźmi spoza organizacji, ponieważ wszyscy pozostali są uważani za „ludzi ze świata” przeznaczonych na zagładę.

Kolega, z którym studiowałem Biblię (prowadził niedzielne wykłady w zborze), powiedział mi kiedyś – mam nadzieję, że chociaż w części w żartach – że jeśli nie będę chodził do służby, to Jezus się mnie wyrzeknie, „zetnie mi głowę” i powie, że nigdy mnie nie znał. Gdy odpowiedziałem mu, że z przymusu nie będę głosił, bo to mija się z celem, odparł, że trzeba się zmusić, nawet jak człowiek bardzo nie chce.

A co ciekawe, gdy zacytowałem mu werset z 2 Listu do Koryntian 9:7:
„Niech każdy postąpi zgodnie z tym, co postanowił w sercu. Niech nie postępuje ze smutkiem ani pod przymusem, bo Bóg miłuje radosnego dawcę.”
...to tylko westchnął i przyznał mi rację, mówiąc: „No tak, jest taki werset” – i nie miał już nic więcej do dodania.

Podczas innego studium ktoś inny porównywał obecny świat do czasów Noego, twierdząc, że Arka to dzisiejsza „Sala Królestwa” i żeby być zbawionym, trzeba do niej wejść. Moim argumentem było to, że w czasach Noego ludzie w ogóle nie wierzyli w Boga i wyśmiewali budowę, a różnica między mną a nimi jest taka, że ja wierzę w Boga. Wtedy moja wiedza biblijna była jeszcze mizerna i nie wiedziałem, jakich konkretnie wersetów użyć. Jednak dzisiaj, kiedy zaczynasz operować Pismem Świętym i cytujesz konkretne fragmenty, od razu słyszysz standardową odpowiedź:

„Nie możesz sam interpretować Biblii”

„Trzeba słuchać niewolnika, masz złe zrozumienie”

Chciałbym rozpocząć cykl wpisów, w których będę omawiał poszczególne wersety w ich pełnym kontekście – co, jak wiadomo, bywa problematyczne w naukach ŚJ. Będę wrzucał kolejne części stopniowo. Jeśli ktoś jest zainteresowany, zapraszam do śledzenia i dyskusji!

CZĘŚĆ 1: LIST DO RZYMIAN 1:16-18

„(16) Bo ja nie wstydzę się Ewangelii. Ona jest mocą Boga dla zbawienia każdego, kto wierzy: najpierw Żyda, potem Greka. (17) W niej bowiem sprawiedliwość Boga objawia się dzięki wierze dla wiary, jak jest napisane: sprawiedliwy dzięki wierze żyć będzie. (18) Natomiast gniew Boga z nieba objawia się przeciw wszelkiej bezbożności i niesprachodliwości tych ludzi, którzy niesprawiedliwością krępują prawdę.” (Rz 1:16-18, Biblia Paulistów)

Analiza wersetu 16:
Apostoł Paweł pisze wyraźnie, że Ewangelia jest mocą Boga dla zbawienia KAŻDEGO, KTO WIERZY. Nie ma tutaj ani słowa o tym, że zbawienie jest zarezerwowane wyłącznie dla jakiejś wybranej organizacji religijnej czy grupy ludzi spełniających wymogi formalne (takie jak raportowanie godzin w służbie). Gdyby tak było, Paweł napisałby, że zbawienie jest dla „członków organizacji”, a tymczasem napisał: „dla każdego, kto wierzy – najpierw Żyda, potem Greka”, czyli dla wszystkich ludzi na ziemi!

Analiza wersetu 17:
Słowa „sprawiedliwy dzięki wierze żyć będzie” pokazują fundament chrześcijaństwa. Czy jest tu napisane, że będziemy żyć dzięki podporządkowaniu się grupie ludzi w centrali jakiegoś ugrupowania? Nie. Owszem, ktoś może nas skierować do Chrystusa i pomóc poznać Pismo, ale jeśli widzimy wyraźną sprzeczność między tym, co głosi dana organizacja, a tym, co mówi Biblia, mamy pełne prawo na to wskazać. Niestety w Organizacji Świadków Jehowy wykazanie takich sprzeczności kończy się etykietą „odstępcy”.

Analiza wersetu 18:
Jak rozumiem słowa o ludziach, którzy „niesprawiedliwością krępują (lub tłumią) prawdę”?
Rozumiem to tak, że gniew Boży ciąży na tych, którzy przekręcają i fałszują Słowo Boże, dostosowując je do własnych doktryn. I niestety dokładnie takich zabiegów dokonuje Ciało Kierownicze Świadków Jehowy w swoim tłumaczeniu Biblii (Przekładzie Nowego Świata), często bez wiedzy szeregowych członków.

Oto przykłady takich zmian tekstu:

List do Kolosan 1:15-16 – dodano w tłumaczeniu ŚJ słowo „inne” („stworzył wszystkie [inne] rzeczy”), którego nie ma w oryginalnym tekście greckim, aby zasugerować, że Jezus jest jedynie stworzeniem.

Księga Wyjścia 3:13-15 – w kontekście imienia Bożego zastosowano frazę „Okażę się, kim się okażę” / „Stanę się” zamiast klasycznego „JESTEM, KTÓRY JESTEM”. Zrobiono to m.in. po to, aby zatarł się wyraźny związek z wypowiedziami Jezusa, który odnosił to określenie do samego siebie.

Zobaczmy przykład z Ewangelii Jana:

„Jezus zaś im odparł: «Uroczyście zapewniam was: Zanim Abraham się urodził, Ja jestem».” (J 8:58, Biblia Paulistów)

A jak przetłumaczyli to Świadkowie Jehowy w swoim przekładzie?

„Jezus im odparł: «Zapewniam was: Zanim Abraham zaczął istnieć, ja już byłem».” (J 8:58, Przekład Nowego Świata 2018)

W oryginalnym tekście greckim występuje w tym miejscu dokładnie sformułowanie Ego Eimi (Ja jestem), a nie czas przeszły „byłem”. Jezus celowo użył słów przypisanych do Boga. Ponieważ jednak doktrynie Świadków Jehowy nie pasuje fakt, że Jezus w ten sposób wskazywał na swoją boskość, zmienili czas gramatyczny w swoim przekładzie.
---------------

CZĘŚĆ 2: ZBAWIENIE Z ŁASKI CZY ZA ZASŁUGI? CO MÓWI BIBLIA, A CO ORGANIZACJA

Kontynuując analizę Listu do Rzymian oraz innych ksiąg Nowego Testamentu, przyjrzyjmy się kolejnym kluczowym wersetom, które bezpośrednio dotykają tematu warunków zbawienia.

LIST DO RZYMIAN 3:21-26 – ZBAWIENIE BEZ RÓŻNICY DLA WSZYSTKICH

„(21) Ale właśnie teraz, poza Prawem, ujawniła się Boża sprawiedliwość, o której świadczą Prawo i Prorocy. (22) Jest to sprawiedliwość Boga osiągana przez wiarę w Jezusa Chrystusa, ofiarowana bez różnicy wszystkim wierzącym. (23) Wszyscy przecież zgrzeszyli i zostali pozbawieni chwały Boga, (24) a usprawiedliwienia dostępują darmo, dzięki Jego łasce, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie. (25) Bóg uczynił Go ołtarzem przebłagania. Przez wiarę, w Jego krwi objawił swoją sprawiedliwość, aby odpuścić grzechy popełnione uprzednio (26) w czasie cierpliwości Bożej. Również w obecnym czasie objawia swoją sprawiedliwość, ponieważ jest sprawiedliwy i usprawiedliwia wszystkich wierzących w Jezusa.” (Rz 3:21-26, Biblia Paulistów)   

Analiza wersetów 22 i 26:
Skoro Biblia mówi, że sprawiedliwość jest ofiarowana „bez różnicy wszystkim wierzącym”, dlaczego Ciało Kierownicze i Świadkowie Jehowy nauczają, że zbawieni zostaną wyłącznie członkowie ich organizacji? Werset 26 powtarza: Bóg „usprawiedliwia wszystkich wierzących w Jezusa”, a nie tylko wybraną grupę religijną z centralą w Nowym Jorku.

Analiza wersetu 24 – Łaska a „zapracowanie” na zbawienie:
Tekst mówi jasno: usprawiedliwienia dostępujemy darmo, dzięki Jego łasce. Tymczasem narracja Organizacji brzmi: „Musisz chodzić do służby, na zebrania i osiągać odpowiednie wyniki, bo inaczej zginiesz w Armagedonie”. To jak to w końcu jest – otrzymujemy zbawienie darmo z łaski Bożej, czy musimy na nie ciężko zapracować godzinami spędzonymi w służbie?

Potwierdzają to kolejne fragmenty Pisma Świętego:

„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę! Nie jest to więc waszą zasługą, lecz darem Boga.” (Ef 2:8, Biblia Paulistów)

„Tak wypełniło się Pismo, które mówi: Abraham uwierzył Bogu i dlatego został przez Niego usprawiedliwiony. Nazwano go też przyjacielem Boga.” (Jk 2:23, Biblia Paulistów)

„On przeznaczył nas, abyśmy się stali Jego przybranymi dziećmi przez Jezusa Chrystusa. Takie było upodobanie Jego woli, aby był uwielbiony majestat Jego łaski, którą obdarzył nas w Umiłowanym. W Nim mamy odkupienie przez krew Jego: odpuszczenie występków dzięki bogactwu Jego łaski.” (Ef 1:5-7, Biblia Paulistów)

Biblia uczy, że pełne odkupienie mamy w Jezusie Chrystusie i nie potrzebujemy żadnych „dodatkowych” ludzkich nakazów, aby otrzymać zbawienie. Mówienie, że Organizacja jest dzisiejszą „Arką Noego” i że bez przynależności do niej zginie każdy (nawet wierzący w Chrystusa), stoi w prostej sprzeczności z tymi wersetami.

LIST DO GALATÓW 5:1-6 – POPADANIE W NOWE „PRAWO”

„(4) Wy, którzy szukacie usprawiedliwienia w Prawie, odstąpiliście od Chrystusa i utraciliście łaskę. (5) Natomiast my w Duchu spodziewamy się usprawiedliwienia dzięki wierze. (6) Bo w Chrystusie Jezusie ani obrzezanie nic nie znaczy, ani nieobrzezanie, ale wiara wyrażająca się w miłości.” (Ga 5:4-6, Biblia Paulistów)

Werset 4 idealnie pasuje do sytuacji, w której nakłada się na ludzi całe mnóstwo odgórnych reguł, przepisów i zakazów (np. zakaz transfuzji krwi pod rygorem wykluczenia, wymogi godzinowe czy zakaz kontaktów). Szukanie zbawienia w skrupulatnym przestrzeganiu zasad ustalonych przez Ciało Kierownicze jest współczesnym odpowiednikiem powrotu do Prawa – a Apostoł Paweł ostrzega, że w ten sposób można utracić łaskę Chrystusa. Co istotne, Paweł w żadnym ze swoich listów nie napisał, że zbawienie zależy od przynależności do jakiejkolwiek organizacji, lecz wyłącznie od więzi z Jezusem.

SŁOWA JEZUSA I KWESTIA OSĄDZANIA INNYCH

Spójrzmy na słynny fragment z Ewangelii Jana:

„Tak bardzo bowiem Bóg umiłował świat, że dał swojego jednorodzonego Syna, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, lecz miał życie wieczne. Bóg przecież nie posłał swego Syna na świat, aby go osądził, lecz aby go zbawił.” (J 3:16-17, Biblia Paulistów)

Znowu pada kluczowe słowo: KAŻDY, kto w Niego wierzy, a nie „każdy, kto jest Świadkiem Jehowy”.

Świadkowie Jehowy oraz ich publikacje nierzadko zachowują się tak, jakby to Ciało Kierownicze miało prawo decydować o tym, kto przeżyje Armagedon, a kto zostanie zgładzony. Tymczasem Pismo Święte kategorycznie zabrania takiego osądzania:

„Ty natomiast kim jesteś, że osądzasz czyjegoś sługę? To, czy on stoi, czy upada, jest sprawą jego Pana. Ostoi się jednak, ponieważ Pan ma moc go podtrzymać.” (Rz 14:4, Biblia Paulistów)

„Dlatego nie możesz się wytłumaczyć, kimkolwiek jesteś, człowieku, który podejmujesz się sądzenia. Osądzając kogoś innego, sam siebie skazujesz, bo czynisz to samo, co potępiasz.” (Rz 2:1, Biblia Paulistów)

„Nie osądzajcie, abyście nie byli osądzeni.” (Mt 7:1, Biblia Paulistów)

„Wszyscy bowiem musimy stawić się przed sądem Chrystusa, aby każdy otrzymał odpłatę za dokonane w ciele czyny, zarówno dobre, jak i złe.” (2 Kor 5:10, Biblia Paulistów)

Skoro Biblia jasno wskazuje, że jedynym Sędzią jest Chrystus, na jakiej podstawie jakakolwiek organizacja rości sobie prawo do osądzania miliardów ludzi na ziemi i skazywania ich na zagładę tylko dlatego, że nie noszą jej etykiety?

CZĘŚĆ 3: WIARA A UCZYNKI – O JAKIE UCZYNKI NAPRAWDĘ CHODZI W BIBLII?

Na początek małe uzupełnienie do poprzedniego wątku. Ominąłem istotny fragment z Listu do Galatów, który idealnie nawiązuje do Listu do Rzymian 1:16-18.

UZUPEŁNIENIE: LIST DO GALATÓW 3:11-14

„(11) Jest oczywiste, że nikt nie zostanie usprawiedliwiony przed Bogiem dzięki Prawu, ponieważ: Sprawiedliwy będzie żyć z wiary. (12) Prawo zaś nie opiera się na wierze, ale mówi: Kto wypełnia przepisy Prawa, dzięki nim żyć będzie. (13) Chrystus wyzwolił nas od przekleństwa Prawa – gdy stał się dla nas przekleństwem, bo jest napisane: Przeklęty każdy, kto zawisł na drzewie.” (Ga 3:11-13, Biblia Paulistów)

Pismo mówi wyraźnie: będziemy żyć z wiary, a nie z przestrzegania skrupulatnych przepisów nakładanych przez ludzi czy organizacje. Ten fragment idealnie odnosi się do odgórnych nakazów ustanawianych przez Ciało Kierownicze (jak np. kwestia transfuzji krwi czy innych regulacji prawnych), co szczegółowo omówię w osobnym wpisie.

LIST DO RZYMIAN 4:1-9 – PRZYKŁAD ABRAHAMA I DAWIDA

„(1) Czyż więc powiemy, że Abraham, nasz praojciec, zawdzięcza cokolwiek swemu ludzkiemu pochodzeniu? (2) Jeśli Abraham doznał usprawiedliwienia dzięki uczynkom, to ma powód do dumy – ale nie wobec Boga. (3) Cóż bowiem mówi Pismo? «Abraham zawierzył Bogu i to uznano mu jako usprawiedliwienie». (4) Pracownikowi przyznaje się zapłatę jako należność, a nie z łaskawości. (5) Temu zaś, który nie pracuje – wierzy natomiast w Tego, który bezbożnemu daje usprawiedliwienie – uznaje się wiarę za tytuł do usprawiedliwienia. (6) Tak również Dawid nazywa błogosławionym człowieka, którego Bóg usprawiedliwia bez uczynków: (7) «Błogosławieni ci, którym nieprawości odpuszczono i których grzechy wymazano. (8) Błogosławiony człowiek, któremu Pan nie pamięta grzechu».” (Rz 4:1-9, Biblia Poznańska)

Wniosek:

Werset 2 wskazuje, że uczynki same w sobie nie dają nam powodu do chluby przed Bogiem.

Werset 3 i 5 jasno podkreślają: Abraham został uznany za sprawiedliwego i nazwany przyjacielem Boga za to, że uwierzył Bogu (Jk 2:23), a nie dlatego, że podporządkował się organizacji czy ludziom roszczącym sobie prawo do bycia „niewolnikiem”.

Wersety 6-8 (cytujące Psalm 32:1-2) pokazują, że usprawiedliwienie jest darowaniem win przez Boga, a nie czymś, co wypłacane jest jak pensja za przepracowane godziny.

Zobaczmy też, co Paweł pisze w rozdziale 3:

„(27) Gdzież więc powód do chełpliwości? – Wykluczony. Jakim prawem? Prawem domagającym się uczynków? – Nie! Prawem wiary. (28) Sądzimy bowiem, że człowiek doznaje usprawiedliwienia dzięki wierze, bez uczynków nakazanych przez Prawo.” (Rz 3:27-28, Biblia Paulistów)

CZY WIARA BEZ UCZYNKÓW JEST MARTWA? ANALIZA LISTU JAKUBA 2:17-26

W tym miejscu Świadkowie Jehowy natychmiast przytoczą List Jakuba, twierdząc, że bez uczynków nasza wiara jest martwa:

„(17) Tak też wiara, nie przejawiająca się w czynach, martwa jest sama w sobie. [...] (20) A czy chcesz przekonać się, słaby człowiecze, że wiara bez uczynków jest bezowocna? (21) Czyż praojciec nasz Abraham nie dzięki uczynkom został usprawiedliwiony, złożywszy syna Izaaka na ołtarzu ofiarnym? [...] (24) Widzicie więc, że człowiek dostępuje usprawiedliwienia dzięki uczynkom, a nie przez samą tylko wiarę. (25) Podobnie tak i nierządnica Rahab czyż nie dzięki uczynkom dostąpiła usprawiedliwienia, przyjmując zwiadowców a inną drogą ich wyprawiając? (26) Jak bowiem ciało bez ducha jest martwe, tak też martwa jest wiara bez uczynków.” (Jk 2:17-26, Biblia Poznańska)   

ALe pytanie brzmi: O JAKIE UCZYNKI TU NAPRAWDĘ CHODZI?

Dla Świadków Jehowy „dobry stan duchowy” i „żywa wiara” sprowadzają się niemal wyłącznie do:

Regularnego wychodzenia do służby kaznodziejskiej i oddawania raportów.

Obecności na zebraniach w Sali Królestwa.

Bezwarunkowego zgadzania się z każdą nauką Ciała Kierowniczego.

Jeśli tego nie robisz, według nich jesteś „martwy duchowo” – niezależnie od tego, jak szlachetnym i pomocnym człowiekiem jesteś na co dzień. Mój znajomy ze zboru wprost sugerował mi, że gdy opuszczam zebrania i służbę, moja wiara upada.

Ale czy o takie „zebraniowo-organizacyjne” uczynki chodziło Jakubowi?

Spójrzmy na przykłady podane w tekście:

Abraham okazał posłuszeństwo i zaufanie Bogu w ekstremalnej próbie serca.

Nierządnica Rahab (Jk 2:25) zaryzykowała własne życie, by ukryć zwiadowców i okazać im miłosierdzie.

To były owoce szczerej wiary i miłości, a nie odklepywanie godzin w służbie!

W organizacji bywa tak, że ktoś po kryjomu żyje w podwójnym standardzie (grzeszy, ma uzależnienia, prowadzi niemoralne życie), ale ponieważ co tydzień pojawia się na zebraniu i wychodzi na służbę, w oczach starszych jest uważany za „dojrzałego i duchowego brata”. Z kolei człowiek o czystym sercu, który szczerze kocha Boga, czyta Pismo i pomaga bliźnim, ale nie podpisuje listy obecności w Sali Królestwa, zostaje skreślony jako „słaby duchowo”.

Biblijne uczynki to owoce Ducha Świętego – miłość, miłosierdzie, uczciwość i przebaczenie – a nie spełnianie wymogów formalnych jakiejkolwiek korporacji religijnej.
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 09:06 wysłana przez Kyuubi »

Offline Gostek

« Odpowiedź #27 dnia: Wczoraj o 12:51 »
Najlepiej idź z tym pytaniem na jakieś forum biblijne.

Offline Lubie_Truskawki

« Odpowiedź #28 dnia: Wczoraj o 17:19 »
Najlepiej idź z tym pytaniem na jakieś forum biblijne.

Andrzejek albo ROB wlamal sie chlopu na konto :):)

Offline Gandalf Szary

• Pionier specjalny
  • Polubień: 5548
  • Najbardziej boję się fanatyków.
« Odpowiedź #29 dnia: Wczoraj o 20:34 »
Andrzejek albo ROB wlamal sie chlopu na konto :):)
[/b]

Nie, Kyuubi tak ma. Chciałem mu napisać, żeby następnym razem podzielił tekst na kilka postów. Łatwiej byłoby strawić treść. A z tym postem jest po kisielu.... 8-) >:D
„Nikt nie jest tak bardzo zniewolony jak ktoś, kto czuje się wolnym, podczas gdy w rzeczywistości nim nie jest”.

Johann Wolfgang Gothe,