CO ZROBIĆ ŻEBY BYĆ ZBAWIONYM? CO MÓWIĄ ŚWIADKOWIE JEHOWY A CO MÓWI SAMA BIBLIA
Bede powoływał sie na:
- Przekład Paulistów
- Przekład Poznański
- Przekład Nowego Świata
Ten temat jest dość istotny wśród chrześcijan a szczególnie u samych Świadków Jehowy. Z mojej perspektywy kwestia wybawienia/zbawienia wyglądała w ten sposób że żeby być zbawionym trzeba:
- Chodzić do służby i na zebrania
- Ochrzcić sie jako Świadek Jehowy
- Kazdy kto nie jest Świadkiem będzie zgładzony
- Zrezygnować albo ograniczyć kontakty z tymi co nie nalezą do organizacji bo wszyscy poza będą zgładzeni.
Tez kolega z którym studiowałem(on dawał wykłady na niedziele) mówił mi chyba w "żartach" (mam nadzieje ze to żart) ze jak nie pójdę do służby to Jezus sie mnie wyrzeknie i powiedział tez że "Zetnie mi głowe" i powie ze mnie nie znał. Tez mu mówiłem ze z przymusu nie będę chodził do słuzby bo to sie mija z celem to on powiedział mi ze trzeba sie zmusić nawet jak sie nie chce iśc.
A co ciekawe gdy zacytowałem mu werset z:
2Koryntian 9:7 Niech każdy postąpi zgodnie z tym, co postanowił w sercu. Niech nie postępuje ze smutkiem
ani pod przymusem, bo Bóg miłuje radosnego dawcę.
no to westchnął jak by przyznał mi racje i już nic nie miał za bardzo do powiedzenia i ze westchnieniem powiedział:
cyt(Jego słów):
No tak jest taki wersetTez miałem taką sytuacje na studium już z kimś innym to porównywał wszystkich ludzi do czasów Noego ze Arka to
"Sala Królestwa" ze zeby byc zbawionym trzeba do niej wejść. Mój argument to był taki ze w tamtych czasach ludzie nie wierzyli w Boga i sie śmiali z Noego a różnica mną a nimi jest taka ze ja wierze. Ale juz nie pamiętam co wtedy mi odpowiedział. Moja wiedza na temat Bibli wtedy była mizerna bo jej nie czytałem i nie wiedziałem co i na jaki werset sie powołać ale jak juz operujesz Pismem Świetym i cytujesz jakies fragmenty to mówił albo mówią:
- Nie mozesz interpretować
- Trzeba słuchać nie wolnika masz złe zrozumienie itpTo zaczynamy będe omawiał kilka wersetów jeśli ktoś jest zainteresowany może śledzić albo dawać jakies uwagi bedą wrzucał co dziennie coś po trochu
Teraz te operowanie wersetami wygląda nie co lepiej staram sie uwzględnic kontekst itp - Jak wiadomo ŚJ mają z tym problem
Zacznijmy od wersetu pierwszego z:
Listu do Rzymian 1:16-18(16): Bo ja nie wstydzę się Ewangelii. Ona jest mocą Boga
dla zbawienia każdego, kto wierzy: najpierw
Żyda, potem
Greka. (17): W niej bowiem sprawiedliwość Boga objawia się dzięki
wierze dla wiary, jak jest napisane: sprawiedliwy
dzięki wierze żyć będzie. (18): Natomiast gniew
Boga z nieba objawia się przeciw wszelkiej bezbożności i niesprawiedliwości tych ludzi, którzy niesprawiedliwością
krępują prawdę. [Biblia Paulistów, Rz 1]
Omówienie wersetu
Rzymian 1:16Bo ja nie wstydzę się Ewangelii. Ona jest mocą Boga dla zbawienia każdego, kto wierzy: najpierw Żyda, potem Greka. Jak możemy zauważyć ze Apostoł Paweł pisze ze Ewangelia czyli Słowo Jezusa Chrystusa jest zbawieniem dla każdego. Nie mamy tu napisane że tylko dla określonej grupy jakieś tak jak to mi mówiono ze żeby być zbawionym trzeba:
Byc Świadkiem Jehowy i chodzic do słuzby i na zebrania.
Gdyby tak było by nie było napisane że
"Dla każdego kto wierzy" tylko dla określonej grupy. Najpierw Żyda Potem Greka czyli wszystkich ludzi każdego! Nie tylko
"Świadka Jehowy" jak to panowie ze
"Strażnicy" chcą innym wmówić.
Tez od wersetu 17 mamy napisane że:
Sprawiedliwość Boga objawia sie dzięki wierze dla wiary i ze sprawiedliwy dzięki wierze żyć będzieCzy tu jest napisane ze jeśli bede słuchał jakiś tam Panów będę dzięki temu żył albo bede zbawiony? no nie. Owszem ktoś może mnie poprowadzić do Jezusa pokazać ale jesli ja widzę sprzeczność z tym co jest głoszone to chyba mam prawo to wykazać ale jak to wykażę to jestem odstępca albo ze nie rozumiem bo niewolnik mówi tak i tylko ona ma prawo do interpretacji Pisma. Omówię te sprawy w osobny wątku.
Dalej w wersecie 18 czytamy:
Natomiast gniew Boga z nieba objawia się przeciw wszelkiej bezbożności i niesprawiedliwości tych ludzi, którzy niesprawiedliwością krępują prawdęJak ja to rozumiem?
Rozumiem to w ten sposób ze gniew Bozy spada na tych którzy fałszują i przekręcają
"Słowo Boże" czyli Biblie! i tak czynia Świadkowie Jehowy bardziej panowie z Ciała Kierowniczego bo ich członkowie nie są świadomi tego.
Przykład:
Kolosan 1:15-16 Gdzie wstawiono słowo inne gdzie w orginale ono nie występujeWyjscia 3:13-15 - Wstawiono słowo
"Stawać Się" zamiast słowa
"Ja Jestem" gdzie w orginale ono występuje. Po to to zrobiony by zakryć powiązanie słowa
"Ja Jestem" z Jezusem gdzie Jezus słowo
"Jestem" odnosi do siebie
Przykład tego zabiegu:
Jana 8:58Jezus zaś im odparł: "Uroczyście zapewniam was: Zanim Abraham się urodził,
Ja jestem". [Biblia Paulistów, J 8]
a w bibli Świadków:
Jezus im odparł: „Zapewniam was, że zanim Abraham zaczął istnieć,
ja już byłem”.
[Przekład Nowego Świata 2018, J 8]
To nie jest jedyny taki zabieg często Jezus odnosił do siebie Słowo "Jestem" co sugeruje nam ze Jezus to Bóg. Ale no świadkom nie na rękę to, więdz trzeba to zmienić. W oryginale nie ma "Byłem" to po co to wstawiać i twierdzić ze sie ma świetne tłumaczenie?
C.D.N