Pokusiłem się o przeliczenie jak wygląda produkcja Strażnicy do rozpowszechniania w wartościach bezwględnych. I oto wyniki mojej dziesięciominutowej pracy są w załączniku do postu w formie tabelki. Generalnie to co z tego wynika, to że Strażnica do rozpowszechniania była u swojego szczytu pod koniec 2012 roku. Od tamtej pory jej "wielkość" spadła w wartościach bezwględnych o ponad 72%.
Można podejść temat od innej strony i spytać, jaki nakład miałaby obecnie wydawana Strażnica do rozpowszechniania, gdyby przenieść ją w realia wydawnicze organizacji z 2012 roku, gdy była u szczytu. Nakład Strażnicy do rozpowszechniania o objętości 32 stron wydawanej co miesiąc wynosił by wtedy marne 11 660 125 w porównaniu z ówczesnymi 42 182 000.
Dodam jeszcze, że Wikipedia pod hasłem Strażnica umieszcza mylącą tabelę, w której podaje "wzrost nakładu Strażnicy", nie zawiera jednak przeliczenia na wartości bezwględne, co jak widać powyżej wiele zmienia, bowiem nakład 11 660 125 egzemplarzy Strażnica miała w latach 80. Jest to kolejny przykład stronniczości Wikipedii w temacie organizacji Świadków Jehowy (nawiasem mówiąc), a przy okazji jest to książkowy przykład manipulacji danymi w celu wywarcia określonego wrażenia, którego w oczywisty sposób nie można by wywrzeć przedstawiając sytuację zgodnie z faktami.