………………. dnia ……….
Grono Starszych Zboru w ……………………..
Oświadczenie
Ja niżej podpisany, oświadczam, że z dniem ………………………. roku ....... dobrowolnie rezygnuję z członkostwa w Związku Wyznaniowym Świadkowie Jehowy w Polsce.
Pragnę powołać się przy tym na przepisy Statutu Świadków Jehowy w Polsce, który w rozdziale 7, artykule 74 stanowi: „Każdy członek Związku ma prawo: punkt 2): odłączyć się od Związku (zrezygnować z członkostwa)”.
Także powołuję się na rozdział 7, artykuł 76 „Członkostwo w Związku ustaje, gdy członek: punkt 2): składa gronu starszych lub przesyła do Biura Oddziału pisemne oświadczenie o odłączeniu się”.
Niniejszym spełniam tę formułę, składając na ręce Grona Starszych zboru w ………… do którego dotąd należałem to pisemne oświadczenie.
-------------------
Jestem bardzo zdziwiony faktem, że nikt z Grona Starszych nie dopełnił obowiązku wcześniejszego poinformowania mnie o moich prawach i obowiązkach wynikających z obowiązującego od maja 2014 roku Statutu Świadków Jehowy w Polsce, nie mówiąc, że taki Statut powinienem dostać od powyższego grona na piśmie na własność. To utwierdza mnie w przekonaniu, że moja decyzja jest, także z tego powodu - słuszna. Jakże bowiem mogę spełniać punkty 1 - 4 Preambuły Statutu, jak nie miałem pojęcia o jego istnieniu? Punkt 5 Preambuły brzmi tak: „Każdy Świadek Jehowy z chwilą przyjęcia chrztu przez zanurzenie w wodzie akceptuje elementy wymienione powyżej w punktach 1 do 4”. Czemu Grono Starszych nie interesowało się dotychczas tym, czy ja te punkty akceptuję ? Zrozumiałem, że Grono Starszych w tym miejscu za mnie samo i bez mojej wiedzy zadecydowało. Jest to bezprawie (Rzymian 13 :1-5 NŚ).
Biorąc także pod uwagę wspomniany przeze mnie Statut, rozdział 7 artykuł 75 punkt 1 nadmieniam, że cały czas studiowałem Biblię i trzymałem się w życiu prawd w niej zawartych, co nadal myślę czynić.
Proszę także, aby Grono Starszych naprawdę było gronem bogobojnych pasterzy, ale przede wszystkim dobrymi ludźmi i aby zechciało uszanować moją decyzję i powstrzymało się od napiętnowania mnie. Proszę nie czynić żadnych prób izolowania mnie od byłych współbraci, poprzez zakazywanie rozmów ze mną i rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji o mnie, jakobym coś złego uczynił i mnie wyrzucono. Gdyby takie wieści do mnie dotarły i spotkam się z ostracyzmem, będę walczył o swoje dobre imię przed sądami. Proszę w zborze ogłosić samo sedno sprawy, że sam zrezygnowałem z członkostwa w Związku, i nie podałem przyczyny tej decyzji.
Korzystając z praw przysługujących mi na podstawie artykułu 32 ustępu 1 punkty 1 – 5 Ustawy z dnia 29. 08. 1997 roku o ochronie danych osobowych, jak również na podstawie przepisów RODO, wnoszę o zaprzestanie posiadania i przetwarzania moich danych osobowych przez Związek, czyli wnoszę o ich zniszczenie. Jeśli mimo to zostanie sporządzony formularz S – 77, proszę przesłać mnie jego kopię, a później poinformować mnie na piśmie o dacie jego trwałego usunięcia. Proszę także o powiadomienie mnie na piśmie o treści komunikatu wygłoszonego na Sali Królestwa w związku z moją rezygnacją.
Niniejsze oświadczenie sporządziłem w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
Wszelkie próby w celu osobistego skontaktowania się ze mną oraz próby rozmawiania ze mną uważam za bezcelowe i mocno spóźnione. Wszelką korespondencję tylko dotyczącą mojego odejścia proszę kierować na adres: .............................
Po sfinalizowaniu mojej prośby, proszę zniszczyć wszelką korespondencję.
Miło mi będzie, jeśli Grono Starszych potraktuje poważnie moje życzenie.
Z poważaniem:
Własnoręczny podpis:
- Można także nic nie tłumaczyć, tylko napisać tę parę zdań powyżej tej linii -------------------- i podpisać się. Wtedy także jest to odejście formalne i prawne, przewidziane przepisami Statutu Świadków Jehowy w Polsce, zamykające organizacji wszelkie możliwości napiętnowania odchodzącego. Oczywiście można pismo wysłać bezpośrednio do Nadarzyna