https://www.jw.org/pl/publikacje/czasopisma/straznica-do-studium-grudzien-2019/1: Pytania czytelników - zasada dwóch świadków
2: "Czy sobie przypominasz?":
"
Jak poważnym grzechem jest seksualne wykorzystanie dziecka?
Seksualne wykorzystanie dziecka jest grzechem przeciwko ofierze, zborowi, władzom świeckim i Bogu. Tam, gdzie obowiązują prawa dotyczące zgłaszania władzom sytuacji, w których ktoś zostaje oskarżony o seksualne wykorzystanie dziecka, starsi się do nich stosują (w19.05, ss. 9, 10)."
Ani słowa o tym, że jest przestępstwem, za niezgłoszenie którego idzie się do więzienia.
"
Jak już teraz możemy się przygotować na prześladowania?Powinniśmy umacniać więź z Jehową. Jak to robić?
Bądź przekonany, że On cię kocha i że nigdy cię nie opuści. Codziennie czytaj Biblię. Regularnie się módl. Bądź pewny, że Jehowa spełni swoje obietnice związane z Królestwem Bożym. Ucz się na pamięć ulubionych wersetów oraz naszych pieśni i piosenek (w19.07, ss. 2-4)."
Tylko dopóki należysz do ORG.
"
Co możemy robić, żeby nasi krewni zostali wybawieni?Ważne jest okazywanie empatii, dawanie dobrego przykładu oraz bycie cierpliwym i taktownym (w19.08, ss. 15-17)."
Ani słowa o Ewangelii, czy Chrystusie...
"
Co sprawia, że zaznajemy pokrzepienia obiecanego przez Jezusa w Mateusza 11:28?Mamy kochających chrześcijańskich nadzorców, najlepszych przyjaciół i najlepszą pracę (w19.09, s. 23)."
Mat. 11:28
"Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca+ i nikt nie zna w pełni Syna, tylko Ojciec+, ani nikt nie zna w pełni Ojca, tylko Syn oraz każdy, komu Syn da Go poznać+. 28
Przyjdźcie do mnie, wszyscy utrudzeni i obciążeni, a ja was pokrzepię. 29 Weźcie na siebie moje jarzmo i uczcie się ode mnie, bo jestem łagodny i pokorny*+. Wtedy zaznacie pokrzepienia*. 30 Bo moje jarzmo jest miłe*, a moje brzemię lekkie”.
Interpretacja Stranicy: Przyjdźcie do mnie, a ja wam dam nadzorców, przyjaciół i pracę...
3: Arykuł "Jak dobrze znasz Jehowę":
"8 Po tym, jak Mojżesz wyprowadził Izraelitów z Egiptu, oni ciągle narzekali. Mojżesz mógł wtedy zobaczyć, jak cierpliwy jest Jehowa w kontaktach z narodem, który właśnie uwolnił (Ps. 78:40-43). A kiedy Jehowa na prośbę Mojżesza zmienił podjętą decyzję,
Mojżesz mógł się przekonać o Jego niezwykłej pokorze (Wyjścia 32:9-14)."
Pokora wg SJP:
pokora
1. «świadomość własnej niedoskonałości»
2. «uniżona postawa wobec kogoś»
Wg Strażnicy Bóg pokazał Mojżeszowi, że jest
NIEZWYKLE niedoskonały i uniżony wobec ludzi