nie dostrzegam aby Jarek w swoich wypowiedziach przeciągał kogoś na swoja stronę
Dziwi mnie, że nie dostrzegasz tego. Jednak to nie na temat wątku o koniach, więc nie kontynuuję tego zagadnienia.
lub stosował psychomanipulację albo jakąkolwiek manipulację,
Jeśli ktokolwiek nie dostrzega manipulacji (nie tylko Ty), to najwidoczniej podchodzi stronniczo, być może nieświadomie i bez należytej analizy Jarka filmiku. Nie mam zamiaru minuta po minucie wyłuszczać jego manipulacji, ale aby nie być gołosłownym ograniczę się do jednego faktu psychomanipulacji Jarka. Otóż proszę zaglądnąć 8,00 - 8,09 min. Cytuję:
Tu jest przedstawiony jeden z czterech jeźdźców Apokalipsy, który jest tak naprawdę symbolicznym jeźdźcem, świadkowie Jehowy sami to mówią. I to jest prawda o czym podaje "Wnikliwe Poznawanie Pism" tom 1 str. 1120, pod hasłem ,,koń" podtytuł
Znaczenie przenośne - nawiązując m. in. do Ob. 6:2-8, 9:7, 19:11-19 oraz
NSK 82 r. str. 1 "
Skuteczne posługiwanie się symbolicznymi ,,końmi". Tymczasem nawiązując do ilustracji Strażnic, gdzie przedstawiono jeźdźców na koniach, Jarek wmawia, że świadkowie Jehowy, cytuję:
Natomiast wy w to wierzycie, co jest przedstawione, to nie jest symboliczny obraz (zobacz 8,22 - 8,25 min.) Z dwu wytłuszczonych twierdzeń sprzecznych ze sobą, tylko jedno może być prawdziwe. Które?
pokazuje sama esencję bzdur i kamuflażu jakich to WTS naprodukował przez 100lat
Ja nie staję w obronie WTS-u względem poprawności interpretacji fragmentów biblijnych o jeźdźcach na koniach, lecz badam Biblię pod względem krytycznym, w której to, są opisy wizyjnych bzdur, a za nimi wszystkie inne wyznania podających się za wierzących.
po jego wypowiedziach można stwierdzić że należny tam do jakieś denominacji dobrze że po wyjściu nie stracił wiary jak co poniektórzy
Jeśli ŚJ źle interpretują teksty o jeźdźcach i koniach (Ob. 6:2-8, 9:7, 19:11-1), to proszę podać prawidłową, coś w zamian dla zestawienia porównawczego. Ja powiedziałem wcześniej w co wierzę, a w co nie wierzę.
Po prostu Biblia to rozsadnik mitów, którego szczep legęd osadzony w historycznych i geograficznych faktach dla wywarcia pozoru prawdy.
Z tego powodu wszystkie interpretacje jak kolwiek wierzących w biblijne fragmenty opisujące mity i urojone wizje, są zwodzeniem ich zwolenników.
Dla mnie ważniejsze jest żeby autor przedstawił krytykę czy to doktryny czy to organizacji nie prezentował:
- swojej ignorancji;
- pogardy dla drugiego człowieka, nawet jeśli to Świadek Jehowy,
Dla mnie też jest to ważne, zarówno do ŚJ, jak i pozostałych ruchów religijnych. Mimo tego niektórzy w jakiejkolwiek krytycznym podejściu do swych pupili, nie chcą przyznać wadliwości mimo klarownego wskazania "palcem".