Ludzie, dlaczego szukacie fragmentów biblijnych (nie wszyscy), aby potwierdzały jakieś doktryny poszczególnych wyznań religijnych, a inne są pomijane, które zaprzeczają tym pierwszym? Biblia to kogel mogel, z której można wszystkie przeciwstawne antonimy uzasadniać następująco
Jana 12:45 - Kto mnie widzi, widzi tego, który mnie posłał(BW).
Jana 14:9 - Odpowiedział mu Jezus: Tak długo jestem z wami i nie poznałeś mnie, Filipie? Kto mnie widział, widział Ojca; jak możesz mówić: Pokaż nam Ojca?(BW)
Ja 1:18 bt2
Boga nikt nigdy nie widział. ... Wyj 33:19-20
Jahwe (...)
rzekł: (...)
żaden człowiek nie może oglądać mojego oblicza i pozostać przy życiu. Jezusa widzieli, dotykali i pozostali przy życiu. Jaki wniosek? Jezus nie był Bogiem wszechmogącym.
Jezus sam o sobie mówił, że jest synem Boga i ma naturę Boską (stawiał się na równi z Bogiem). Zarzucali mu to jego przeciwnicy, którzy chcieli go uśmiercić.
Jana 10:33 - Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem.(BW)
Wiem to, że Jezus nazywał siebie "synem człowieczym"
ponad 50 razy Wiem też, że inni nazywali Jezusa "synem Bożym", ale gdzie sam Jezus nazwał siebie Bogiem? Proszę pokaż to. Było już wcześniej wykazane, że synami Bożymi nazwani byli różni aniołowie, włącznie z szatanem (zob odsyłacz do
Ez 28:12). Jeśli chodzi o naturę Boską, to ten fakt nie przesądza bycie równym Bogu Ojcu, gdyż zbawieni w niebie (1Pi 1:4) też będą mieć naturę Boską
2 Pi 1:4 I co, będą Bogami? Jeśli tak, to ilu osobowy będzie Bóg?
Uczniowie uznawali Jezusa za Boga.
Jana 20:28 - Odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój(BW).
1Jana 5:20 - Wiemy też, że Syn Boży przyszedł i dał nam rozum, abyśmy poznali tego, który jest prawdziwy. My jesteśmy w tym, który jest prawdziwy, w Synu jego, Jezusie Chrystusie. On jest tym prawdziwym Bogiem i życiem wiecznym (BW)
Tytusa2:13 - Oczekując błogosławionej nadziei i objawienia chwały wielkiego Boga i Zbawiciela naszego, Chrystusa Jezusa,(BW)
Nie wszyscy uczniowie uznawali Jezusa za Boga. Nie spotkałem, aby jakikolwiek uczeń, który osobiście znał Jezusa utożsamiał Jezusa z Bogiem. Znaczna część obiektywnych uczonych badaczy odkryło, że ten Jan, który przypisuje się autorstwo, to inny Jan niż ten z dunastu wybranych przez Jezusa, a mianowicie jest to Jan, uczeń Jana apostoła a nie Jezusa, którego na oczy nie widział. Podobnie Paweł nie znał osobiście Jezusa. Pawła wprowadził do chrześcijaństwa Barnaba Dz 9:24-27. Początkowo obaj zgodnie współpracowali, lecz po pewnym czasie doszło między nimi do ostrego nieporozumienia Dz 15:39-40. Owo nieporozumienie opisał Barnaba w swej Ew. co szczególnie uwidocznił w prologu i epilogu.
Podkreślić należy, że Ew. Barnaby w pierwotnie była uznawana za natchnione, a dopiero w późniejszym czasie została zaliczona do apokryfów.
kliknij tu. Wszelkie te zamieszania podpowiadają, że z Jezusa zrobili Boga, uczniowie uczni w czasie odstępstwa. Tym sposobem niesłusznie ukuli, iż Jezus istniał wcześniej niż narodziny z Marii.