Ciekawy wykład z 2011
Dziękuję ci Bene, za ten fragment. Bardzo cenię sobie prof. Meissnera, który w bardzo przystępnych słowach, potrafi tłumaczyć bardzo skomplikowane odkrycia naukowe. Jego wykłady pokazują, że religia nie musi bać się konkurencji, w nauce i że nauka, swoimi odkryciami, nie musi naruszać sakrum. Jego podejście pokazuje, że człowiek wierzący nie musi negować odkryć i faktów naukowych, aby nie burzyć swojej wiary. Że nie musi tworzyć "nauki" alternatywnej i teorii spiskowych.
Jeżeli uważnie posłuchamy, co prof. Meissner mówi, to zrozumiemy czym różni się teoria naukowa od hipotezy naukowej. Są w tym wykładzie wyraźnie rozgraniczone hipotezy (teoria wielkiego wybuchu, czy teoria superstrun), będące różnymi przypuszczeniami i wizjami naukowców, na które nie ma dowodów oraz teoria względności, czy rozszerzania się wrzechświata. Tak, chociaż używa się nazwy TEORIA, są na to dowody naukowe.
Prof. Meissner wyraźnie mówi o tym, że biblijny opis powstania wrzechświata, nie ma podstaw naukowych. Jest to opis poetycki, jak wiele innych historii biblijnych jest historią fabularną. Każdy fachowiec biblijny, wie, że księga ta zawiera wiele mitów i opowieści, z okolic Morza Czerwonego. To nie umniejsza jej wartości, zarówno dla wierzących, jak i dla badaczy, ale oznacza, że nie powinno się odczytywać wszystkiego dosłownie.
Nasza rzeczywistość jest na tyle złożona i fascynująca, że czasem trudno ją pojąć i zbadać ludzkimi zmysłami oraz ogarnąć ludzkim umysłem, a na pewno jest to niemożliwe do ogarnięcia umysłem, który nie posiada niezbędnej wiedzy. Stąd taka popularność teorii spiskowych i negowania prawdziwości przyrządów i metod pomiarowych. Łatwiej jest uwierzyć, że coś czego nie możemy zobaczyć, dotknąć, usłyszeć, czy poczuć, nie istnieje, niż przyznać się, że nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć. Na przykład ktoś może powiedzieć, że metoda datowania radioizopowego nie działa, bo w podanym na you tube przykładzie, okazała się niewiarygodna. Ja mogę powiedzieć, że prędkościosciomierz dużej terenówki nie działa, a nie wspomnieć, że założyłam do niej koła 14 calowe, zamiast dedykowanych 20 calowych...
Wbrew temu, co powiedziano tutaj wiele razy, nauka nie polega na wierze w teorie naukowe, bo przy odpowiedniej wiedzy i możliwościach, każdą z tych teorii można osobiście zweryfikować, bo prawa rządzące wrzechświatem są uniwersalne.
Uczmy się naszego świata, zadawajmy coraz to nowe pytania o to, jak on powstał, funkcjonuje i jaką ma przyszłość. Nie musi, to zburzyć naszej wiary w Boga/bogów. To naprawdę nie jest tak, że wiara i religijność musi iść w parze z ignorancją naukową.