105+
*** w07 15.1 s. 32 Stulatka prowadząca celowe życie ***
ELIN należy do grona 60 mieszkańców Szwecji, których niedawno umieszczono na liście osób mających 105 lub więcej lat. Ona sama ma właśnie 105 lat i chociaż nie opuszcza domu opieki, stan zdrowia pozwala jej aktywnie służyć Jehowie. Elin podąża tą drogą życiową od przeszło 60 lat.
W działalności ewangelizacyjnej bierze udział dzięki temu, że stosuje metody wypracowane przez apostoła Pawła w okresie aresztu domowego. Paweł głosił wszystkim, którzy go odwiedzali (Dzieje 28:16, 30, 31).
Tak samo Elin dzieli się dobrą nowiną z Biblii z każdym, kto do niej przyjdzie — ze sprzątaczką, dentystą, lekarzem, fryzjerem, pielęgniarką. Od czasu do czasu współwyznawcy przyprowadzają do niej osoby studiujące Pismo Święte, by mogła się z nimi podzielić wiedzą i doświadczeniem.
*** w98 1.10 s. 27 Znalazłem coś lepszego od złota ***
Obecnie mam 105 lat i wciąż zachęcam każdego, by studiował Biblię i dzielił się z drugimi zdobytymi wiadomościami. Przekonałem się, że jeśli trzymamy się blisko Jehowy, nigdy nie będziemy rozczarowani
*** w77/8 s. 8 ak. 11 „Przepasani” do czekającej nas pracy ***
Pewna pionierka chodziła około 10 kilometrów, żeby
prowadzić studium biblijne z niziutką starszą panią w wieku 105 lat. W miarę czynionych postępów
staruszka zrozumiała, że ma obowiązek głosić, więc poszła o lasce do sąsiadów i opowiadała im o wspaniałych rzeczach, jakich się dowiedziała. Dzięki jej głoszeniu zapoczątkowane zostały dwa studia, w tym jedno z mężczyzną, który poprzednio kazał pionierce opuścić jego dom
*** w92 1.2 s. 30 ‛Potężna okazała się Jego serdeczna życzliwość’ ***
Obecnie mam 105 lat i prawie od 20 lat usługuję jako starszy i pionier stały w zborze El Carrizal.
Myślę, że jest wolą Jehowy, abym żył tak długo, gdyż dzięki temu mogę niejako zrekompensować minione lata, nie wypełnione służbą dla Niego.Temu facetowi narobili wyrzutów sumienia. A gdzie łaska Boża?
A gdzie odpuszczenie dawnych win?
Jak w obozie musi odpracować?