Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Wszechświat  (Przeczytany 13064 razy)

Offline sawaszi

Odp: Wszechświat
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Listopad, 2018, 20:50 »
Cytat: Sebastian link=topic=7629.msg163024

świat duchowy istnieje tylko i wyłącznie w naszej wyobraźni
[/quote

Nie prawda .
Przeanalizuj jeszcze raz swoje życie - bo może coś przeoczyłeś istotnego ..
Pozdrawiam .

Offline Sebastian

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Listopad, 2018, 20:58 »
błędnie zakładasz że w moim życiu mają być jakieś dowody na istnienie bytów urojonych
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Roszada

« Odpowiedź #32 dnia: 07 Listopad, 2018, 21:06 »
sawaszi pomylił fora, zawsze to mówię.
Idzie z argumentami wiary do ludzi niewierzących. ;D

Ja nie wiem czemu sawaszi naparł się na to forum, zamiast iść tam gdzie większość wierzy. Np. forum protestantów,

Offline sawaszi

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Listopad, 2018, 21:16 »
- bo ja polubiłem to Forum -a co  :)
Hmm - "protestantem" nie jestem - tylko człowiekiem i "nic co ludzkie nie jest mi obce"  :)
- "taki to już ze mnie drań"  :D
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad, 2018, 21:18 wysłana przez sawaszi »

Offline karyma

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lipiec, 2022, 21:10 »
Czekając na przystanek wymyśliłem nowe rozwiązanie paradoksu Fermiego. Odmiana hipotezy Zoo
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_Fermiego
https://pl.wikipedia.org/wiki/Hipoteza_zoo

Obce cywylizacje istnieją, są świadome tego co się dzieje na Ziemi i mają możliwość dotarcia tutaj. Izolują ją jednak , ponieważ nie chcą narażać swoich obywatelii na działanie ziemskich grup destrukcyjnych takich jak np Świadkowie Jehowy.

Offline Roszada

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lipiec, 2022, 22:36 »
Obce cywylizacje istnieją,
A aniołowie to nie obce cywilizacje? ;D
A demony? :D

Offline Sebastian

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lipiec, 2022, 22:39 »
A aniołowie to nie obce cywilizacje? ;D
A demony? :D
takie rozumienie pojęcia "cywilizacja" prezentuje towarzystwo strażnica :)
dla nich anioły i demony to cywilizacje pozaziemskie :)
Cytat: dziewiatka
Sprawa świadków też się rozwiąże po ogłoszeniu pokoju i bezpieczeństwa przyjdzie nagła zagłada i świadka nie będzie spojrzysz na jego miejsce a tu normalny człowiek
:)

Offline Andrzejek

« Odpowiedź #37 dnia: Dzisiaj o 10:55 »
Witaj Klaro kocie!
Poruszasz bardzo interesujący temat zapominając o najważniejszym: nie wolno w żaden sposób mieszać nauki opartej na materialnych dowodach z przekazami biblijnymi, ponieważ są one nie do pogodzenia, jeżeli będziemy rozpatrywać materialny wszechświat. Można też zamknąć Twoje dociekania zdaniem Martina, że religia to głupie odpowiedzi na głupie pytania.
Ale masz rację, zgodnie z Tanach, Bóg zakończył już dawno tworzenie Wszechświata w ciągu sześciu literalnych dni, po czym ruszył na zasłużony odpoczynek, będąc pewien, że stworzone przez niego prawa natury będą go nadal napędzać zgodnie z jego wytycznymi.
Twoje następne pytanie: w którym miejscu jest Bóg? nie świadczy wcale o Twoim głupim móżdżku ale o jego intensywnej pracy. Otóż odpowiedź jest prosta - Bóg jest Wszechobecny:
Dokąd pójdę przed Twym Duchem, a dokąd przede wszystkim nie dojdę? Jeśli wstąpię do nieba, Ty tam jesteś; jeśli złożę w Szeolu łoże moje, oto i Ty. Ps 139:8
Pan jest blisko wszystkich, którzy Go wzywają, wszystkich, którzy Go wzywają szczerze (Ps 145:18)
Wszechobecność Boga w teologii oznacza, że Bóg nie jest ograniczony przez miejsce ani czas, że każde miejsce: tu i teraz jest Mu znane i dostępne.

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14694
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #38 dnia: Dzisiaj o 11:58 »
Gwoli ścisłości. Użytkownik "klara kot" ostatni raz logowała się na forum ponad 6 lat temu, także wątpię żeby to odczytała. ;D
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi