Z pośród ssaków lądowych największe mózgi posiadają słonie afrykańskie , z ssaków morskich wieloryby płetwal błękitny i kaszalot .
Tak myślą i czują jak człowiek - tylko dla czego nie stworzyli cywilizacji i nie panują na Ziemi
Nie mają kciuka.
Bo kciuk jest potrzebny do trzymania w dłoni pióra i dłuta, kielni i cyrkla itp.
Pewnie dla tego goryle i szympansy nie mogą iść do przodu "w toku ewolucyjnym" , , .
żal mnie tych stworzeń ..
nie pomyślałem o tym, ale wyjaśnienie trafiło mi do przekonania...
Ludzie , o czym wy piszecie ?!
Slonie i wieloryby mysla jak czlowiek ?
Nie stworzyly cywilizacji bo nie maja kciuka ??
I ciebie Seb to przekonuje
?!
A nie pomysleliscie , ze naczelne maja kciuk a pomimo tego nie stworzyly cywilizacji ?
Odwolam sie jeszcze raz do R.Dunbara , ktory opisuje eksperymenty zwiazane z badaniem umyslowosci malp naczelnych oraz delfinow .
Zaden, nawet najbardziej inteligentny szympans czy delfin nie wykraczaja swoja umyslowoscia ponad umysl przecietnego 2-letniego ludzkiego dziecka . Maja co prawda wiele innych sprawnosci , ktore przewyzszaja czlowieka ale ich umysly posiadaja tzw."intencjonalnosc" najwyzej drugiego stopnia , podczas gdy czlowiek porusza sie na poziomie piatego czy szostego stopnia.
Intencjonalnosc o ktorej pisze Dunbar to zdolnosc naszych mozgow do wyobrazenia sobie co mysla inni i tworzenie calych lancochow przyczynowych opartych o te wyobrazenia :
"Stalo sia A , wiec nastapilo B , co wywolalo C , ktore spowodowalo D ,a ono zainicjowalo zdarzenie E, ktore dalo poczatek F , co doprowadzilo do G..."
Ludzie poruszaja sie umyslowo dosyc swobodnie tworzac tego typu konstrukcje myslowe i one sa niezbedne do wytworzenia kultury wysokiej a w jej obrebie rowniez wyobrazen religijnych .
A wiec , budowa anatomiczna ma drugrzedne znaczenie .
Gdybysmy nie mieli kciuka i dysponowali dalej takim umyslem jaki mamy ,stworzylibysmy rowniez cywilizacje tylko moze troche inna od obecnej .
Pzdr.