No jest coś o Jehowie-Niszczycielu
„
Słowo »Abaddon« pochodzi od hebrajskiego wyrazu »abad« i odnosi się do Jehowy. (...) Wobec tego, że Jezus Chrystus jest najwyższym urzędnikiem wykonawczym Jehowy (...) przeto tytuły »Abaddon« i »Apolijon« naturalnie muszą się też odnosić do niego” (Światło 1930 t. I, s. 144, 145).
„Księga Objawienia 9:1-12 także mówi o szarańczach, które Jehowa wysyła pod wodzą »króla, anioła otchłani«, czyli samego Chrystusa Jezusa. Jego imiona
Abaddon (po hebrajsku) i Apollion (po grecku) znaczą »Zagłada« i
»Niszczyciel«” (Strażnica Nr 9, 1992 s. 11; por. Wspaniały finał Objawienia bliski! 1993 s. 148).
Wprawdzie odniesiono to teraz do Jezusa, ale jak widać, piszą, że Jehowa pierwotnie jest tym Niszczycielem-Abaddonem.
Wcześniej tego Abaddona utożsamiano z szatanem:
„Anioła przepaści. – »Książę, który ma władzę na powietrzu.« – Efez. 2:2.
Któremu imię po żydowsku Abaddon. – A jest on »złym« z całą pewnością. – 2 Korynt. 4:4.
A po grecku ma imię Apolijon. – To znaczy
Niszczyciel. Ale po polsku imię jego jest Szatan, dyabeł” (Dokonana Tajemnica 1925 s. 188).
Niestety sawaszi poniższym poziomem, wpychając się do dyskusji, powoduje, że muszę mu wstawić ignora, by nie irytować się i nie czytać takich mądrości:
Jestem ,jestem - dość dobrze "zorientowany" i tutejszy
Kompletnie pomylił tematy i zabiera głos w temacie o którym nie ma zielonego pojęcia.
Ja mam zasadę, że jak się na czymś nie znam, to w temacie nie biorę udziału, albo nawet nie czytam.