Ale ja nie mówię o KK ,tylko o wszystkich. Łącznie ze SJ. Nie mam pojęcia dlaczego Ty wszystko odnosisz do KK. Przecież chrześcijaństwo to nic innego jak zlepek z różnych wcześniejszych wierzeń poprzerabianych i ujęte w całość jako coś nowego.
A dlaczego ja mam odpowiadać za sekty które powstały w XX czy XXI wieku, czy w XVIII lub XIX?
Tak samo ja mogę jak i Ty.
A jeśli masz wiedzę o "zlepku" to jest to Twoja wiedza, a nie moja.
Ja znam pochodzenie wierzeń chrześcijańskich, a jeśli są jakieś analogie, to też są mi znane.
Np.Melchizedek na wiele lat przed Jezusem wskazał na chleb i wino (Rdz 14:18).
I cóż z tego, że wino i chleb jedli też Egipcjanie i Babilończycy?
To co Ty robisz dziś, też w dużej mierze robili różni ludzie przed Tobą.
Po co Reskatorowi cytaty?
Nie zna fragmentów o ustanowieniu Wieczerzy Pańskiej, w odróżnieniu od Paschy? Obie uroczystości były w ostatnim roku Jezusa na ziemi jednego dnia.
Dla Żydów był to 14 Nisan, a dla chrześcijan czwartek, na 3 dni przed zmartwychwstaniem w niedzielę.
Jeśli nie zna tych tekstów, to się ośmiesza i niech prędko Biblię studiuje, a nie forum.
Troche to sie kupy nie trzyma, bo skoro w Bibli jest mowa o 14 dniu Nissan to trzymajmy sie tej terminologi a nie tradycji.
Ty się możesz trzymać czego chcesz, nawet obrzezania.
Ja w NT nie widzę daty 14 Nisan.
Trzymaj się swego, a ja swego.
Piszesz "trzymajmy się".
Ja się nie chcę trzymać się ciebie, tylko tego co Biblia i Kościół uczy od setek lat.
Poniewaz wiele lat funkcjonowalem w jednym i drugim wyznaniu, to uwazam ze akurat Swiadkowie sa blizsi w swym dogmatyzmie tego o co prosil Jezus.
A ja znam całą historię Pamiątki ŚJ i znam wszystkie zmiany.
Znam też naukę KK i potrafię sam zauważyć kto jest bardziej zgodny NT a kto ze ST.