Spotkałem się już z tym twierdzeniem, że żydom coś się pokręciło i źle wyznaczają daty, tzn, że ich kalendarz nie funkcjonuje odpowiednio. Świadkowie tak mówili
Nie wnikam, nie mój cyrk. Jak to wylicza CK:
"W każdym razie podstawową sprawą, którą należy zrozumieć, jest fakt, iż datę obchodzenia Wieczerzy Pańskiej wyznacza nowy księżyc (widoczny w Jeruzalem), a nie jego pełnia.
Niemniej jednak Pamiątka wypada w czternaście dni po ukazaniu się sierpu nowego księżyca. Toteż w przybliżeniu zawsze zbiega się z pełnią księżyca. Dobrze jest o tym wiedzieć na wypadek, gdyby została przerwana łączność z Ciałem Kierowniczym i pewna grupa Świadków Jehowy by nie wiedziała, na kiedy ustalono datę Pamiątki. Jeżeli w takiej sytuacji będą obchodzić Pamiątkę w ten wieczór, na który kalendarz podaje pierwszą pełnię księżyca po wiosennym zrównaniu dnia z nocą, najprawdopodobniej uczynią to tego samego dnia, co reszta ich braci, albo przynajmniej bardzo blisko tej daty." w78/4
Wg. powyższego pamiątka powinna być obchodzona 31 marca 2018. Bo tak chyba powinno wyznaczać się datę np. 14 nisan, tu decyduje nów księżyca.
Ale i tak to nie ma większego znaczenia. To wyznaczanie dat jest co najmniej dziwne.
Izraelici za czasów Pana Jezusa spożywali wieczerzę paschalną. Łukasza 22:14 "Gorąco pragnąłem zjeść tę Paschę z wami, zanim będę cierpiał." Jednak jego naśladowcy nie byli zobowiązani do obchodzenia paschy i jedzenia wieczerzy. Podczas wieczerzy Jezus zawarł ze swoimi zawarł przymierze co do Królestwa. Podał chleb i wino, a napnie powiedział "czyńcie to na moją pamiątkę". Ale...
Apostoł Paweł w 1 Koryntian 11:20, 26 powiedział: "20 Tak więc, gdy się zbieracie, nie ma u was spożywania Wieczerzy Pańskiej (...) 26 Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. "
Chodziło o to, że chrześcijanie gdy spotykali się na wspólnych wieczerzach, "zebraniach" itp. mieli upamiętniać śmierć Pana poprzez spożywanie wina i chleba. Robiąc w ten sposób poświadczali swoją wiarę w Chrystusa, moc gładzenia grzechów przez Jego ofiarę i nowe przymierze. Mieli to czynić do czasu, "aż Pan przybędzie".
Chrześcijan nie obowiązuje jakaś jedna specjalna data w roku, tak jak rocznica, że niby chrześcijanie tylko w tym jednym dniu mieli czynić tak jak im ich Mistrz nakazał.