Myślę, że mamy rozwiązanie zagadki. Ciesze się, że Estera tez coś podobnego pamięta. Faktycznie mogło być tak, że jakieś wątki pojawiły się w Strażnicy (pewnie tej z Albigensami), ale w wykładzie poszło więcej i tak jak pasowało mówcy
Dziś gdy jest internet i łatwo wszystko sprawdzić, takie odwołanie do Katarów by nie przeszło.
Przypomina mi się jeszcze jeden wykład, który miał oparcie w artykule, i tez wygłaszał go Klaudiusz. Swoją drogą zobaczcie, jakie szczegóły pamiętam sprzed tylu lat, a nie wiem co wczoraj jadłem na obiad
Tytułu dokładnie nie pamiętam, ale była to tak analiza na podstawie Starego Testamentu, jak przebiegną wydarzenia tuż przed Armagedonem. Jak to się stanie, że upadnie Babilon, czyli wszystkie religie fałszywe. Wg tego scenariusza najpierw polegną religie chrześcijańskie, w takiej sytuacji ludzie zwróca się w kierunku niechrześcijańskich. W zadnym wypadku nie przyjdą do ŚJ
. A potem nastapi zagłada tych drugich. A potem to już będzie tylko Armagedon i wszystko będzie jak z okładki "Oto wszystko nowe czynię".
Analiza była coś o Żydach po zburzeniu Babilonu i ich pójściu w stronę Amonitów zamiast do Boga. Szczególów nie pamiętam. Ale pamiętam, że natknąłem się jakiś czas po wykładzie na artykuł w Strażnicy z dokładnie taką sama analizą. Strażnica była na pewno z lat 70. Może 72,73... ale to już zupełnie inny temat. Nie pasuje do wątku