Widziałem wywiad na jutjubie. Mówił, że nie miał. To chyba zamyka sprawę.
Są w tej sprawie zdania uczonych podzielone. Np. włoski biblista katolicki, Romano Penna (
Św. Paweł z Tarsu, tłumaczenie z języka włoskiego Bruno A. Gancarz OFMConv) pisze:
Niektórzy współcześni twierdzili, że Paweł zawarł małżeństwo i został wdowcem lub też opuściła go żona po jego nawróceniu. Małżeństwo było czymś normalnym w zwyczajach żydowskich. Talmud babiloński poświadcza jedyny wyjątek, Rabbiego Ben Azzaja z końca I wieku, który ganiony z powodu swego celibatu, odpowiadał: „Co mam czynić, skoro moja dusza gorąco pragnie Tory? Świat może być zachowany przez innych!”. Z pewnością Paweł był stale sam, gdy pisał pierwszy list do Koryntian (por. 7,8; 9,5).W judaizmie jednak nieposiadanie żony przez dorosłego mężczyznę było wysoce dziwne. A Paweł był faryzeuszem. Ponadto Ojcowie Kościoła i pisarze wczesnochrześcijańscy piszą, że Paweł miał wcześniej żonę. Np. taką wzmiankę poczynił Euzebiusz z Cezarei, a oto to więcej niż Jutub
Polecam N. T. Wright,
Paul for Everyone: First Corinthians, Louisville: Westminster John Knox Press, 2004, s. 77, gdzie uczony wylicza trzy możliwości stanu cywilnego Pawła w oparciu o greczyznę koine:
1) mógł być żonaty, ale jego żona zostawiła go po nawróceniu;
2) mógł być wdowcem
3) mógł nigdy się nie ożenić.