listonosz, to jeszcze jeśli możesz podpowiedz mi, jakich pytań unikać. Chcę pytać o Ewangelię, jej źródło (z której Biblii pochodzi) i głoszenie ludziom innych religii jak i tych w ŚJ. Z tego wynika, że ja nie mogę Ewangelizować innych członków ŚJ we własnej interpretacji? Bo wiadomo, że teksty można interpretować na różne sposoby wg własnej duszy.
Czyli zmiany nauk mam rozumieć w ten sposób, że oni są natchnieni czymś w rodzaju Ducha Św. i mogą je zmieniać? To jakby KK zmieniało 10 przykazań Bożych zamiast dodać przykazania kościelne?
I czym jest królestwo???
Generalnie , radzilbym nie unikac zadnych pytan , ktore sie Tobie nasuwaja .
Problem w tym , ze od SJ otrzymasz odpowiedzi , ktore prezentuja doktryny biblijne w wersji "light" , takie wygladzone , budujace , bezkrytyczne .
W czasie tzw. studium biblijnego , przy pomocy aktualnego podrecznika dla zainteresowanych, omawiany jest temat po temacie i tam rowniez mozesz zadawac pytania i dyskutowac .
Duzo zalezy od osoby , ktora prowadzi z Toba to "studium" .
Jak trafisz na kogos z otwartym umyslem (niestety to rzadkosc ) , to moga to byc nawet interesujace rozmowy .
Jak trafisz na "betona" , to bedzie bardzo schematycznie i jednostronnie .
Ogolnie rzecz biorac , SJ akceptuja wylacznie wlasna interpretacje tekstow biblijnych i w dodatku jest ona czesto-gesto zmieniana przez Cialo Kierownicze (tych 7-miu facetow z USA) . Kazdy swiadek musi taka zmiane zaakceptowac i nie moze jej poddawac krytyce . Zagrozone jest to wykluczeniem ze spolecznosci .
O jakiejkolwiek ewangelizacji SJ raczej nie moze byc mowy . SJ uwazaja , ze tylko oni otrzymali od Boga misje gloszenia Dobrej Nowiny o Krolestwie . Jezeli ktos probuje przekazac SJ swoje rozumienie Ewangelii , naraza sie na brak akceptacji i w koncu zrywa sie z taka osoba kontakt .
Pytasz , czym jest to Krolestwo ? SJ powiedza , ze to rzad , ktory ma przywrocic rajskie warunki na Ziemi .
Czy tak uczy Biblia ? I tak i nie .
Sa rozne teksty i rozne ich interpretacje .
Jak chcesz sie tym powaznie zajac , to nie ominie Cie szukanie w roznych , czesto sprzecznych ze soba, zrodlach.
Jest obecnie duzo literatury dotyczacej Biblii . Dobrze jest porownywac ze soba rozne interpretacje , czy to katolickie , czy protestanckie , czy ateistyczne .
Mnie samemu podoba sie ksiazka E. Carerre "Krolestwo".
No i oczywiscie , zagladaj na Forum i dyskutuj z nami . Powodzenia !