Witajcie,
na temat ŚJ, wiem tylko to co pisze na stronie jw.org. Trafiłem na tę stronę kiedy już totalnie zwątpiłem w KK i szukałem informacji na temat Biblii. Na to forum trafiłem szukając kontaktu z polskimi ŚJ, u których mógłbym zaczerpnąć informacji na temat społeczności przed tym, jak udam się na zebranie zborowe, bo ogólnie mówiąc nie wiem, co tam zastanę.
Jeśli możecie, odpowiedzcie mi na te kilka pytań. Pomoże mi to BARDZO w zrozumieniu społeczności ŚJ i czym się kierują:
1. Czy ŚJ uznają Ewangelię uczniów Jezusa (dla KK Ewangelia jest najważniejsza, a dla ŚJ)?
2. Czy Ewangelia ŚJ różni się od Ewangelii głoszonej w KK?
3. Jeśli tak, to dlaczego (wiem, że ŚJ używają Kodeksu Synajskiego, czy to dlatego się różnią)?
4. Czy ŚJ zajmują się tłumaczeniem Biblii czy głoszeniem Ewangelii (ŚJ tworzą chrześcijanie Ci sami co w KK)?
5. Jeśli czytają lub głoszą Ewangelię to w jaki sposób?
6. Czy ŚJ chętnie podejmują próby nauczania członków swojej rodziny?
Jestem na etapie szukania drogi duchowej, ale nie za wszelką cenę. ŚJ wydaje mi się bliskie moim poglądom religijno-duchowym, ale z drugiej strony jeśli coś mi się nie podoba to o tym głośno mówię, więc wolę najpierw zapytać Was w Internecie.