O to, to! Właśnie miałem to napisać.
Maciej zastąpił Judasza, ale nie dlatego że on umarł, ale dlatego, że nie był wierny, co nie?
No tak tylko nie wiem czy można porównywać Apostołów do owego "niewolnika" bo to dwie różne instytucje:
„Kontekst przykładu o niewolniku wiernym i roztropnym pokazuje, że zaczął się on spełniać
nie w dniu Pięćdziesiątnicy 33 roku, lecz w obecnym czasie końca” (Strażnica 15.07 2013 s. 21).
„W roku 1919, gdy nastąpiło duchowe odrodzenie, Jezus wybrał spośród nich wykwalifikowanych namaszczonych braci, żeby działali jako niewolnik wierny i roztropny, i ustanowił ich nad swoją czeladzią” (jw. s. 23).
„W roku 1919, trzy lata po śmierci brata Russella, Jezus ustanowił »niewolnika wiernego i roztropnego«” (Strażnica luty 2017 s. 25).
Nawet jeśli Apostołowie z pierwszego składu zastąpili Judasza Maciejem, to nie wiem czy to jest podstawą do wymiany pokoleniowej "niewolnika", który istnieje od 1919, a nie od I wieku.
Zresztą Apostołowie za zabitego Jakuba, co opisano w Dziejach, już nikogo nie powołali. Paweł bowiem nie należał do grona Dwunastu:
„(...)Mniej więcej w tymże czasie król Herod przyłożył rękę do gnębienia niektórych ze zboru
. Jakuba, brata Jana, zgładził mieczem(...)” (Dz 12:1, 2)