Filmy ilustrujące poszczególne punkty programu to bullshit straszny, ja jednak lubię przyjrzeć się temu, co większości SJ umyka, czyli "preludium" przed każdą sesją. To filmy z "Prld" w nazwie. Można tam znaleźć ciekawe obrazki.
Ogólnie filmy te zawierają 2 treści: życie i służba SJ (głoszenie, zebrania, sprzątanie itp) oraz "nasza piękna ziemia". Wiele obrazów zostało zakupionych na stockach. W pierwszym filmie jest ich około 14, o ile dobrze policzyłem.
Przyjrzałem się ile razy jest pokazana Polska, oto moje znaleziska:
CO17_E_023_Prld
6:45 - rad/zachęt udziela Zbigniew Ruszkowski, który był lata temu NO, potem nadzorcą miasta Warszawa. Razem z nim jest człowiek z betel, tłumacz z angielskiego, ale nazwisko mi uleciało.
CO17_E_055_Prld
5:54 - to sala w Piasecznie, Rejtana 4. Jedna z największych i najdroższych sal w Polsce, na ponad 170 miejsc.
6:43 - wnętrze sali w Piasecznie. Rodzina na filmie nazywa się najpewniej Barnak, ale mogę się mylić
7:36 - Piaseczno
8:17 - Piaseczno
W Piasecznie jak widać nakręcono sporo ujęć.
CO17_E_058_No21-1początek filmu pokazuje rocznicę ślubu obchodzoną przez SJ
CO17_E_079_Prld
3:53 - sala zgromadzeń w Ursusie. Przygotowanie do przemówienia La Francy
4:37 - Ursus. Na dole kadru, lekko nieostre postaci to Bogdan Dziemitko z żoną oraz Wiktor Rurarz, mówcy kongresowi z BO
5:01 - jeszcze raz Ursus
CO17_E_111_Prld
1:21 - para z Polski. On, to tłumacz kongresowy, o którym już pisałem wyżej. Trzyma w ręku Biblię po angielsku, a ona po rosyjsku. Ciekawe jak się dogadują.
7:26 - dzieci śpiewają po polsku
CO17_E_137_Prld
1:09 - znów Piaseczno
3:34 - wg mnie to Polska, okolice Piaseczna
8:23 - a tutaj HIT. Filmowa Sonia Erikson, ukazana rok temu jako wykluczona. Jej matka (pokazana chwilę później w tym filmiku) nie odzywała się do niej 15 lat. Ciekawe czy chodzi o wspomnienia, czy raczej montażyści mieli nadzieję, że już nikt nie pamięta ujęć pokazywanych rok temu?
9:39 - braciszkowie grają w karty!!
tryb wspomnieniowy mi się włączył
Kto zechce wyjaśnić dlaczego mamy tyle ujęć z Polski?