Ja obecnie dziwię się, że tak na serio miliardy ludzi bierze słowa Jezusa na serio. Wypowiedzi i nauki Jezusa są tak
nieprecyzyjne, iż w sumie nie wiadomo jak je rozumieć. Sam Jezus przyznaje (bw):
- Mat 13:34 To wszystko mówił Jezus do ludu w podobieństwach, a bez podobieństwa nic do nich nie mówił.
Mat 17:20 ... powiadam wam, (...)
powiedzielibyście tej górze: Przenieś się stąd tam, a przeniesie się, ...
Ap 21:10 I zaniósł mnie w duchu na wielką i wysoką
górę, (...)
Boga.Ps 99:9 Wysławiajcie Pana, Boga naszego I oddajcie pokłon na świętej
górze jego,
Wyj 3:1 ... przybył do
góry Bożej, do Horebu.
Ps 68:16 Górą Bożą jest góra Baszan ...
Ez 28:16 ... napełniłeś swoje wnętrze gwałtem i zgrzeszyłeś. Wtedy to wypędziłem cię z góry Bożej, a cherub, ...
Mk 16:19 ... Jezus to do nich powiedział, został wzięty w górę do nieba
Kol 3:1 ...
w górze szukajcie,
gdzie siedzi Chrystus po prawicy Bożej.
Ja 3:31 Kto przychodzi
z góry [nieba], jest ponad wszystkimi, kto z ziemi pochodzi,
Ja 19:11 Odpowiedział Jezus: Nie miałbyś żadnej władzy nade mną, gdyby ci to nie było
dane z góryGal 4:24 A to jest powiedziane
obrazowo: ... 25
Hagar jest to góra Synaj ... 26 Jeruzalem zaś, które jest w górze,
Hbr 12:18 Wy nie podeszliście bowiem do góry, której można dotknąć ...
Hbr 12:22 ... podeszliście do
góry (...)
Boga żywego, (...) niebieskiego do niezliczonej rzeszy aniołów
Przegląd chociażby tych fragmentów, może sugerować, że fraza "uciekajcie w góry", może dotyczyć, ucieczkę do "gór" czystego wielbienia Boga, a nie koniecznie w literalne góry. W podobnym duchu wyrażono:
- Mk 13:15 A kto jest na dachu, niech nie zstępuje na dół i nie wchodzi do środka, ...
Jeśliby brać dosłownie, jakoby przebywanie na dachu miało uratować życie, to dlaczego ŚJ zalecają chować się w piwnicach swych zborów? Dosłowne uciekanie w góry lub wchodzenie na dach podczas wielkiego ucisku byłoby największą głupotą - mówiąc delikatnie - czy biorąc dosłownie, czy żonglować metaforami. Czym się różni góra Horeb, Baszan, Ebal (Joz 8:30), Paran (Hab 3:3), Oliwna i inne, od gór poza obszarem Izraela? Czy jakaś góra miała lub będzie mieć jakieś magiczne zabezpieczenie?