czy ktos w końcu udzieli mi odpowiedzi na pytanie?
Czytam,że:''Tajemnica obejmuje fakty powierzone, objęte lub o których dowiedział się duchowny przy spowiedzi.''
Jeżeli teczka z komitetu sądowniczego jedzie do BO i tam przeglądają ją wyznaczeni betelczycy,to rodzi sie u mnie pytanie:czy oni są również chronieni tajemnicą spowiedzi?Chyba nie spełniaja warunków,bo nie dowiedzieli sie tego bepośrednio na spowiedzi.Nie byli uczestnikami spowiedzi.Czy ten przepis nie powinien obowiązywać tylko podczas BEZPOŚREDNIEJ rozmowy ze spowiednikiem/ami (KS)?
Załóżmy,że ksiądz w konfesjonale dowiaduje się,ze ktoś jest pedofilem.Ten ksiądz ujawnia przyznanie się do winy wiernego i robi z tego notatkę i przekazuje do swojego przełożonego.Czy ten przełożony w świtle tych przepisów był spowiednikiem?czy jego też w danym momencie chroni zapis o zachowaniu tajemnicy spowiedzi,chociaż nikt bezpośrednio się jemu nie spowiadał?
Wydaje się mi,że w takiej sytuacji osoby postronne w BO mają obowiązek powiadomić władze o pedofilu,ponieważ nie wyczerpują w tym zakresie w takim przypadku definicję spowiednika. Tych osób nie było PRZY SPOWIEDZI.