spytam się jego na jakiej podstawie maja być Chiny.Może dlatego ,że to kraj smoka.
spokojnie; postawcie 2x 0,7 a ja wam w jedną noc stworzę nową doktrynę z nowymi uzasadnieniami biblijnymi.
tak na gorąco i bez procentów:
(1) smok jest w apokalipsie i smok kojarzy się z chinami coś można pokombinować
(2) kojarze werset że "kogoś tam" przestraszą "wieści ze wschodu", a chiny sa akurat na wschodzie
(3) można poszukać wersetów że "cośtam pożółkło" i dokonać odkrycia że Kitajce nie są zieloni nie są niebiescy ani fioletowi ale akurat żółci - czyż to nie wskazuje że Biblia o nich mówi?
(4) biblijny smok ma siedem głów więc albo poszukamy sześciu państw związanych z chinami albo siedmiu prowincji w chinach (jak jest więcej to "pokroimy chiny po swojemu")
(5) są jakieś wersety o lewiatanie którego tłumaczy się także na smoka albo węża - można przejrzeć co tam pasowałoby bo smok jest fajnym symbolem kojarzy sie z chinami
(6) nawet księga wyjścia mówiąca o zabijaniu niemowląt płci żeńskiej przyda się jako odniesienie do chińskiej zasady jednego dziecka ("ciemny lud" i tak nie zapyta co ma piernik do wiatraka)
(7) można nawet ogłosić swoją wersję opowiadania o trzech krółach i jednego pomalowac na żółto drugiego na czarno trzeciego na czerwono; Będzie podstawa biblijna że Chiny mają cos wspólnego z zamierzeniem Jehowy co do Jezusa i jego władzy królewskiej. Oczywiście spośród kadzidła złota i mirry właśnie Kitajec wręcza toco wiąże się z królowaniem nad Ziemią.
(8) czepiamy sie jak pijany parkanu wersetu "o ateizmie chińskim" czyli tego że król północy czci boga twierdz złotem i srebrem, podajemy statystyki ile ton złota leży w banku centralnym kitajców, gdyby sie okazało że skupują także srebro - to super, jak tylko złoto to o srebrze ani mru mru
(9) opisujemy wrogość chin ludowych wobec Jehowy, zakaz działalności w ChRL, itp. Oczywiście bez wyjaśniania co ma piernik do wiatraka i jaki to ma związek z uzasadnieniem biblijnym
(10) ogłaszamy że Włodzimierz Ilicz był Chińczykiem albo Józef Wisarionowicz był Chińczykiem. Że co? że obydwaj nie byli? Tym lepiej, od razu "wszyscy szemracze pójdą precz" a w jw.org zostaną tylko tacy którzy "pokładają ufność w Jehowie a nie we własnym rozumie"
skoro tyle udało mi się stworzyć bez ani jednej kropli napoju z procentami to pomyślcie jakie natchnienie mogłoby na mnie spłynąć gdyby pomocy udzielił mi (nomen omen) spirytus...