Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Autor Wątek: Witam wszystkich - lukasz84gl.  (Przeczytany 3900 razy)

Offline lukasz84gl

Witam wszystkich - lukasz84gl.
« dnia: 12 Marzec, 2017, 21:40 »
Witam wszystkich, byłych i przyszłych, obecnych i niedoszłych.

Coś o mnie. A raczej mojej religijności, której w praktyce chyba.... nie było.
Wychowany wstępnie jako katolik, pierwsza komunia zaliczona. Potem to już było wychowanie w rodzinie podzielonej i stopniowa konwersja na ŚJ. Mama aktywna jako ŚJ (w praktyce głowa rodziny), ojciec zdecydowany fanatyk łowienia ryb, religią niezainteresowany. Mój chrzest odbył się z powodu (jakże dojrzałego) - chciałem zaimponować dziewczynie, która mi się podobała, oczywiście nikt oficjalnie tego nie wiedział. Ale cóż wymagać od 14-latka? :). Trudno nie było, zawsze byłem uważany za poukładanego. Po dziesięciu latach, i drugim roku studiowania - doszedłem do wniosku, że to nie dla mnie. Coś w tym wszystkim jest nie tak. Nie robiłem głębszych refleksji. Te przyszły później. Obecnie jest już prawie 11 lat kiedy byłem na ostatnim zebraniu. Im więcej ich mija tym czuje się z tym lepiej. Decyzję o odejściu uważam za najlepszą w swoim życiu. Zauważyłem też, że organizacja ŚJ robi bardzo dużo krzywd zwłaszcza ludziom młodym, którzy pewne sprawy przyjmują bezkrytycznie, jak to ludzie młodzi. Jestem skłonny użyć zwrotu, że jest to wręcz hodowla ludzi bezrozumnych. Dla mnie po odejściu nastał czas na naukę, naukę tego jak poradzić sobie poza organizacją, która "wie lepiej".

Pozdrawiam.
„Nikt nie jest bardziej beznadziejnie zniewolony, niż ci którzy fałszywie wierzą że są wolni." Georg Wilhelm Hegel

Offline A

• Głosiciel
  • Polubień: 1164
  • Nikt nie lubi, kiedy jego świat rozsypuje się.
Odp: Witam wszystkich - lukasz84gl.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec, 2017, 22:19 »
Witaj :)
...

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec, 2017, 22:21 »
Hej!

Offline Martin

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec, 2017, 22:56 »
Cześć! :)
"Religia to głupie odpowiedzi na głupie pytania."

Offline Dietrich

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec, 2017, 23:05 »
Zauważyłem też, że organizacja ŚJ robi bardzo dużo krzywd zwłaszcza ludziom młodym, którzy pewne sprawy przyjmują bezkrytycznie, jak to ludzie młodzi. Jestem skłonny użyć zwrotu, że jest to wręcz hodowla ludzi bezrozumnych. Dla mnie po odejściu nastał czas na naukę, naukę tego jak poradzić sobie poza organizacją, która "wie lepiej".

Zgadza się. W WT(F)S  nie ma miejsca na samodzielne myślenie. Nawet kolor jeansów ci dobiorą.
Fajnie że do nas dołączyłeś.   

Offline zenobia

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec, 2017, 23:26 »
WITAJ

Offline HARNAŚ

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marzec, 2017, 05:19 »
Hey. Trafne spostrzeżenia u młodego człowieka. Teraz z takim zestawem kompanów będziesz mógł dochodzić do głębokich refleksji ;)

Offline Trinity

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marzec, 2017, 07:02 »
Witaj Łukasz84
dlatego tylu byłych świadków lubi film Matrix j ;D jest to dla nas jasna analogia, a ty porównałeś to do hodowi ludzi. ja również przyjełam chrzest za nastolatka taka była wtedy moda, a nasi rodzice odetchneli z ulgą bo mieli dodatkową na nas smycz.
widzisz ja w to wszystko bardzo wierzyłam, naprawde chciałam spełniać wszystkie te ,zalecenia' byłam gorliwa i nawiedzona bo tego wymagał ode mnie system. ale też zawsze miałam serce. (nie tylko godziny)
opowiedz nam czego jeszcze potrzebujesz po tych 11 latach będąc poza?

Offline Tazła

• Mistrzyni Ciętej Riposty
  • Polubień: 12350
  • Nigdy nie marzyłam o sukcesie. Pracowałam na niego
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec, 2017, 07:21 »
Witaj serdecznie :-)
Szukam osób wątpiących w słuszność organizacji z okolic Wyszkowa ( mazowieckie).

Offline Exodus

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec, 2017, 08:46 »
Dzieńdoberek  :)

Offline Roszada

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marzec, 2017, 10:17 »
Witaj!
To ojciec ma podobny fach do mamy ;):

"ojciec zdecydowany fanatyk łowienia ryb". ;D

Tylko ojciec łowi grube ryby, a mama płotki. :)

Offline DreamM@ster

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marzec, 2017, 20:10 »
Witam wszystkich, byłych i przyszłych, obecnych i niedoszłych.

C Obecnie jest już prawie 11 lat kiedy byłem na ostatnim zebraniu.

11 lat bez zebrań? Gonię żeby ci dorównać! :D

Offline Nemo

• El Kapitan
  • Polubień: 14441
  • Często pod wiatr. Ale zawsze własnym kursem.
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marzec, 2017, 20:26 »
Obecnie jest już prawie 11 lat kiedy byłem na ostatnim zebraniu. Im więcej ich mija tym czuje się z tym lepiej.
Witaj wśród nas. Mam tylko, albo aż o rok dłuższy staż w byciu poza organizacją od Ciebie  :) Czuj się tutaj jak najlepiej i baw się dobrze.
Niemądrym jest być zbyt pewnym własnej wiedzy. Zdrowo jest pamiętać, że najsilniejszy może osłabnąć, a najmądrzejszy się mylić.
Mahatma Gandhi

Offline Roszada

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec, 2017, 20:29 »
Obecnie jest już prawie 11 lat kiedy byłem na ostatnim zebraniu.
Że po tylu latach jeszcze pamiętałeś o exŚJ. :)
A może to jak z alkoholikiem, jest się nim do końca życia, choć się już wcale nie pije. :)

Offline Lechita

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marzec, 2017, 13:28 »
Witaj wśród nas lukasz84gl !

Miłego i owocnego pobytu na forum. Czytaj, pisz, miej się dobrze.

Pozdrawiam - Lechita :)
"Czytaj wszystko, słuchaj każdego. Nie dawaj wiary niczemu, dopóki nie potwierdzisz tego własną wnikliwą analizą"  William "Bill" Cooper