Zatem gdy zgromadzili już szeroko rozumiane dowody na odstępstwo odwiedzili nas po raz ostatni. Nawet nie próbowali dwaj panowie w krawatach udawać przyjaznego usposobienia, pełny profesjonalizm z nutką oziębłości , satysfakcja z przeświadczenia dobrze wykonanej pracy na rzecz Jehowy , który jak to określili:
- Widzisz Harnaś Jehowa nie da się z siebie naśmiewać.
- Ale przez dwa lata na to pozwalał, że aż musieliście kontakty w obcych krajach uruchomić aby udowodnić jaki jest Jehowa skuteczny?
- Tacy jak ty, tak kończą , jesteśmy wdzięczni Jehowie , że możemy mu służyć z radością i , że nie jesteśmy w takim tragicznym położeniu jak ty.
- Nie wiem o jakiej radości mówisz , skoro w tym raju duchowym co czwarty nadaje się do leczenia , a o tych z okresową depresją nie wspomnę. Co do mojego położenia , mam się całkiem dobrze.
- Postanowiliśmy was zaprosić na komitet.
-Zaprosić to można na uroczystość, na imprezę a nie na przesłuchanie , nie wysilajcie się nagle na miły ton .
-Jesteśmy pasterzami , dbamy o pomyślność zboru i musimy reagować , gdy ktoś ma takie poglądy jak ty. Reprezentujemy wysokie mierniki moralne Jehowy.
-Pycha chodzi przed upadkiem , panowie - odpowiedziałem najspokojniej jak potrafię .
Harnasiowa , gdy poprosiła jeszcze raz o maile wskazujące na nasze odstępcze postępowanie usłyszała tylko w odpowiedzi:
- To są materiały dla nas a wy będziecie się mogli bronić na komitecie.
- Macie jakiś druk specjalny - pyta Harnasiowa , który mogłabym wam wypełnić , że od dziś nie chcę być świadkiem, czy ma zwykłej kartce wystarczy napisać?
- Zrobisz jak uważasz ale wiesz , że my takich druków nie mamy.
- A ja na żadnym komitecie się pojawiać nie zamierzam , za poważna jestem żeby w takiej farsie brać udział.
- To jest twoja decyzja my za ciebie jej nie podejmiemy.
- Mówiąc to łudziłam się , że jeszcze o mnie powalczycie prosząc abym tego nie robiła, ale widzę ,że wyrok wydany , więc tym bardziej na żaden komitet nie idę , szkoda mi dla was sobotę marnować.
- Bardzo pobłądziliście i nie chcecie dać sobie pomóc.
- Wobec tego pożegnajmy się, podając sobie dłoń po raz ostatni , bo dzisiaj jeszcze siostrą wasza jestem choć się już tego mocno wstydzę.