Witaj, gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj się.

Autor Wątek: Dz 20:28  (Przeczytany 41240 razy)

Offline kserksess

Odp: Dz 20:28
« Odpowiedź #180 dnia: 07 Luty, 2017, 20:27 »
Więc? Chwast czy pszenica? Radzę Ci: ogarnij człowieku czego Świadkowie Jehowy uczą NAPRAWDĘ.

Nie denerwuj się tak. odpowiedź dał ci już twój dostawca "pokarmu", niejaki Roszada, cytując Strażnicę a mianowicie :

"Greckie słowo tłumaczone na »pośrednik« to termin prawniczy. Określa Jezusa jako prawnego Pośrednika (...) nowego przymierza, które umożliwiło powstanie nowego narodu, »Izraela Bożego« (Gal. 6:16). Naród ten składa się z chrześcijan namaszczonych duchem, tworzących niebiańskie »królewskie kapłaństwo« (...) A co z ludźmi, których nie obejmuje nowe przymierze i którzy mają nadzieję żyć wiecznie na ziemi, a nie w niebie? Nie uczestniczą oni w nowym przymierzu, ale korzystają z jego dobrodziejstw” (Strażnica 15.12 2008 s. 13-14).
Dlatego ja korzystając z tego przymierza czekam na Raj na ziemi ;)

A ty jaką masz nadzieję po śmierci ?
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Gorszyciel

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 07 Luty, 2017, 20:29 »

Nie denerwuj się tak. odpowiedź dał ci już twój dostawca "pokarmu", niejaki Roszada, cytując Strażnicę a mianowicie :

"Greckie słowo tłumaczone na »pośrednik« to termin prawniczy. Określa Jezusa jako prawnego Pośrednika (...) nowego przymierza, które umożliwiło powstanie nowego narodu, »Izraela Bożego« (Gal. 6:16). Naród ten składa się z chrześcijan namaszczonych duchem, tworzących niebiańskie »królewskie kapłaństwo« (...) A co z ludźmi, których nie obejmuje nowe przymierze i którzy mają nadzieję żyć wiecznie na ziemi, a nie w niebie? Nie uczestniczą oni w nowym przymierzu, ale korzystają z jego dobrodziejstw” (Strażnica 15.12 2008 s. 13-14).
Dlatego ja korzystając z tego przymierza czekam na Raj na ziemi ;)

A ty jaką masz nadzieję po śmierci ?

To Jezus dał bez sensu przypowieść. Podzielił ludzi na pszenicę i chwasty a o Tobie nie wspomniał. Może więc nie jesteś człowiekiem?
Ja mam nadzieję być z moim Panem.

Offline Roszada

« Odpowiedź #182 dnia: 07 Luty, 2017, 20:37 »
To Jezus dał bez sensu przypowieść. Podzielił ludzi na pszenicę i chwasty a o Tobie nie wspomniał. Może więc nie jesteś człowiekiem?
Gorszycielu!
Czy gdzieś pisze, że korzystają też ci co "Nie uczestniczą oni w nowym przymierzu, ale korzystają z jego dobrodziejstw” (Strażnica 15.12 2008 s. 14).

To jakaś paranoja. Niby coś dostawać maja, a nie należy się.
To tak jak ja bym w firmie płacił za to, że ktoś nie jest w mojej firmie. ;D

Offline ariel

« Odpowiedź #183 dnia: 08 Luty, 2017, 12:13 »
Ja zmieniłem przedmiot sporu? To mój interlokutor zaczął się odwoływać do ogólnego nauczania NT i przywoływać inne wersety. Tylko podjąłem te wątki poboczne. Ja zastanawiałem się początkowo - jak wiesz - jedynie nad grecką gramatyką Dz 20,28 i żadnych innych wersetów. Przeczytaj wszystko to się przekonasz.

No nie... :) . Temat z Dziejów miał związek z chrystologią jako taką. Sabekk co prawda powoływał się na inne teksty ale jednak z tym problemem związane. Ty zmieniłeś temat na kwestię tego, czy Pan Jezus jest pośrednikiem wszystkich ludzi, ponieważ WTS naucza inaczej. Żeby nie było, nie popieram Strażnicy w tym rozumieniu Pośrednika, no ale wygląda jednak na to, że przedmiot sporu zmieniłeś. Nie chcę się zresztą czepiać, bo też piszę nie na temat :) .
http://thaleia.pl/
Unitariański serwis apologetyczny. Since 1999..
One God, the Father and one Lord, Jesus Christ...

Offline Roszada

« Odpowiedź #184 dnia: 08 Luty, 2017, 12:49 »
A Ty temat dalej ciągniesz, bo podpuszczasz. ;)
A w sprawie Dz 20:28 zero. :-\

Offline Roszada

« Odpowiedź #185 dnia: 08 Luty, 2017, 13:34 »
Argumentacja Towarzystwa zanim wyszedł Przekład Nowego Świata.

"Co więcej, religijna idea »Boskiej krwi« oparta na słowach apostoła Pawła w Dziejach Apostolskich 20:28 upada pod dobitnym przekładem pierwotnego tekstu greckiego, Diaglott i Rotherhama, jak następuje: »(...) abyście paśli kościół Boży, który nabył przez własną krew«. To była krew jego własnego Syna albo Baranka Bożego przez którą Jehowa Bóg kupił swój kościół" ("Prawda was wyswobodzi" 1946 s. 231 [ang. 1943 s. 248]).

Albo ja jestem ślepy, albo nic nie rozumiem. :(
Bo ja widzę tu zupełne co innego niż Towarzystwo.
Wytłumaczcie mi co jest grane.
Komentarz z ostatniego zdania rozumiem, ale tekst wersetu tego nie potwierdza. :-\

Tusia

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 08 Luty, 2017, 14:57 »
Argumentacja Towarzystwa zanim wyszedł Przekład Nowego Świata.

"Co więcej, religijna idea »Boskiej krwi« oparta na słowach apostoła Pawła w Dziejach Apostolskich 20:28 upada pod dobitnym przekładem pierwotnego tekstu greckiego, Diaglott i Rotherhama, jak następuje: »(...) abyście paśli kościół Boży, który nabył przez własną krew«. To była krew jego własnego Syna albo Baranka Bożego przez którą Jehowa Bóg kupił swój kościół" ("Prawda was wyswobodzi" 1946 s. 231 [ang. 1943 s. 248]).

Albo ja jestem ślepy, albo nic nie rozumiem. :(
Bo ja widzę tu zupełne co innego niż Towarzystwo.
Wytłumaczcie mi co jest grane.
Komentarz z ostatniego zdania rozumiem, ale tekst wersetu tego nie potwierdza. :-\

Chodzi o to, by nie był ważny tekst grecki, a KOMENTARZ.

Offline kserksess

« Odpowiedź #187 dnia: 08 Luty, 2017, 16:51 »

A wiesz gdzie będziesz ze swoim panem ? W niebie czy na ziemi ?
Ja chce być ze swoim Bogiem Jehową ;)

Skoro nie jestem chyba chwastem to jestem jednak pszenicą też .
"Jehowa, Bóg waszych praojców, Bóg Abrahama,+ Bóg Izaaka+ i Bóg Jakuba,+ posłał mnie do was’. To jest moje imię po czas niezmierzony+ i ono mnie upamiętnia na pokolenie za pokoleniem" Wj 3

Offline Startek

« Odpowiedź #188 dnia: 08 Luty, 2017, 20:56 »
Kserksess posłuchaj sobie chłopie dobrej muzyki , proponuję Ci dobry metal rodem z Gdańska Behemot świetna Black metalowa grupa znana na całym  świecie .  Lub Black Sabath  byli w zeszłym roku w Polsce , dziadki ale jakie granie .

Offline wrzesien

« Odpowiedź #189 dnia: 08 Luty, 2017, 20:56 »
Skoro nie jestem chyba chwastem...

Przemyśl to dobrze...

Offline kserksess

« Odpowiedź #190 dnia: 08 Luty, 2017, 21:06 »
Przemyśl to dobrze...

Przemyślałem. Skoro skorzystam z dobrodziejstw życia wiecznego na ziemi czyli dobrodziejstw jakie obiecuje Jehowa no trudno mnie zaliczyć do chwastów. Zresztą owa Strażnica jasno to tez tak precyzuje.

Offline wrzesien

« Odpowiedź #191 dnia: 08 Luty, 2017, 21:09 »
Skoro jesteś "czysty" i wiesz, że będziesz zaliczony nie do chwastów - to powiedz mi z jakiego zboru jesteś? Wszak ludzie prostolinijni nie mają nic do ukrycia.

Offline kserksess

« Odpowiedź #192 dnia: 08 Luty, 2017, 21:15 »
Skoro jesteś "czysty" i wiesz, że będziesz zaliczony nie do chwastów - to powiedz mi z jakiego zboru jesteś? Wszak ludzie prostolinijni nie mają nic do ukrycia.

Skoro ty nie masz nic do ukrycia to proszę, przedstaw się , podaj swój adres, nr telefonu i stan konta.
Jak jestem jak Shrek - cenię sobie swoją prywatność a już na pewno na forach internetowych , pozdrawiam ! ;)

Offline Startek

« Odpowiedź #193 dnia: 08 Luty, 2017, 21:17 »
Przemyślałem. Skoro skorzystam z dobrodziejstw życia wiecznego na ziemi czyli dobrodziejstw jakie obiecuje Jehowa no trudno mnie zaliczyć do chwastów. Zresztą owa Strażnica jasno to tez tak precyzuje.
  Że jednak warto posłuchać dziadków z Black Sabath ,  i to koncertu , takie nagrania są najlepsze bo na żywo  ,  nie ze zboru  ale z fan klubu tej kapeli .

Offline wrzesien

« Odpowiedź #194 dnia: 08 Luty, 2017, 21:36 »

Czyli sprzeciwianie się CK nie zaliczasz do grzechów?