Startek, Drogi mój bracie forumowy
Temat nie aż tak ciężki, jak może się z początku wydawać, choć faktycznie skomplikowany bo stosunkowo nowy i dlatego pozbawiony jeszcze paradygmatu, choć może to i lepiej. Taki bardziej fascynuje każdego poszukiwacza.
Startek , do Ciebie i dobrego browarka dosiądę się bardzo chętnie wszak "piwo" w języku starożytnych Ariów, czyli przodków Słowian, znaczy "napój Ariów", a więc nasz trunek "narodowy"
No cóż, temat Imperium Lechitów nadal wzbudza wiele emocji. Jedni mówią, że nic takiego nie istniało, i odrzucają wersje tego tworu państwowego. Inni ze wszystkich sił stoją po stronie wersji o istnieniu takowego imperium, w którym to mieliśmy już króla w XVIII wieku p.n.e.
Dużo wcześniej niż np.Rzym.
Czytałem książki i widziałem na You Tube wiele materiałów każdej ze stron, bo już tak mam , że lubię dogłębnie , osobiście i wnikliwie badać coś co mnie interesuje.
Na dzień dzisiejszy delikatnie skłaniałbym się do wersji w której Imperium Lechickie istniało. A co mnie do tego przekonuje?
Już piszę.
Fakt to niewątpliwy iż narzucone nam "ogniem i mieczem" Chrześcijaństwo, bardzo starało się zniszczyć wszelkie ślady tego że przed nim nasz kraj , Polska, Lechistan, jak zwał tak zwał miał swą kulturę, cywilizację i to bardzo rozwiniętą, np. poziom higieny daleko przewyższający wiele ówczesnych tzw. cywilizowanych chrześcijańskich państw, a to choćby za sprawą istniejących w każdej osadzie, wsi ,grodzie łaźni.
Ale do tematu: I faktycznie Chrześcijaństwo zniszczyło lub zdyskredytowało świadectwa naszej chwalebnej przeszłości, mam tu na myśli głównie różne kroniki.
Co jednak cenne, przetrwały kroniki państw zachodniej Europy w których mamy sporo informacji o Imperium Lechitów, o królach lechickich, wojnach i bitwach przez nich toczonych , o kulturze, zwyczajach i wierzeniach. A to jest silny dowód.
Istnieją też zagraniczne , m.in rzymskie i angielskie mapy pokazujące kraje Europy z wyraźnie zaznaczonymi granicami Imperium Lechitów - jak dla mnie to również silny dowód.
Co więcej, w XIX wieku prof. Wolański (którego nawiasem mówiąc także próbowano zdyskredytować) miał w swojej kolekcji dziesiątki monet bitych przez królów lechickich , a to niepodważalny dowód na państwowość Lechitów. Z resztą za swą pracę archeologiczną dostał nagrodę od Cara i w Rosji był bardzo cenionym badaczem.
Myślę też, że niezależnie od tego czy my , Słowianie mieliśmy swoje imperium czy też nie, najważniejsze jest to , że mamy piękną , bogatą historię, kulturę , wierzenia. Z których cała masa przyjęta została do katolickich świąt i obrzędów.
Możemy być dumni, bo Słowianie żyjący na naszych rejonach , czyli od Odry aż poza Wisłę, z haplogrupą R1a1a7 YDNA mieszkali tu od 10 700 lat!
Potwierdziły to niedawno badania genetyków nie tylko polskich ale co istotniejsze, zagranicznych a co za tym idzie - niezależnych.
Nasze przykazania oparte na starożytnych Wedach Ario-Słowiańskich stawiały naszych przodków bardzo wysoko pod względem moralnym jak i fizycznym, a niejednokrotnie wyżej niż przykazania zawarte w Biblii.
Cieszy też fakt, że coraz więcej ludzi nie tylko w Polsce, ale i Rosji, Czechach, Słowacji - na całej Słowiańszczyźnie powraca do swojej słowiańskiej świadomości. Powstają grupy ludzi, którzy na nowo ożywiają Słowiańską kulturę, zwyczaje, wracają do korzeni...
A jak słyszę np. w TV że Europa ma chrześcijańskie korzenie to nie wiem czy śmiać się czy płakać!
Jakie korzenie, się pytam?! 2 tyś lat? To są korzenie?! A co z pozostałymi ponad 8 tysiącami lat i to tylko jak się weźmie pod uwagę Lechitów, Lachów, Lechów, Lahów, Lehów - nazewnictwo do wyboru
Pozdrawiam Was wszystkich , Drodzy forumowicze! Razem tworzycie piękne miejsce! Jakże inne od złotej klatki WTS-u!