Czy tylko ja mam wrażenie, że nauki strażnicy gwałcą logikę?
To nie wrażenie, to prawda.
16 „Szczęśliwi, którzy są czystego serca, gdyż oni będą widzieć Boga” (Mat. 5:8). Jeśli mamy „czyste serce”, uwidacznia się to w naszych upodobaniach, pragnieniach i pobudkach. Przejawiamy „miłość z czystego serca” (1 Tym. 1:5).
Dzięki takiej wewnętrznej czystości będziemy mogli „widzieć Boga”. Nie trzeba tego rozumieć dosłownie, gdyż ‛żaden człowiek nie może zobaczyć Boga i pozostać przy życiu’ (Wyjścia 33:20). Jednakże Jezus w doskonały sposób odzwierciedlał osobowość Boga i dlatego powiedział: „Kto mnie ujrzał, ujrzał też Ojca” (Jana 14:7-9). Poza tym ziemscy czciciele Jehowy mogą „widzieć Boga”, gdy obserwują działania, jakie podejmuje On dla ich dobra (Hioba 42:5). A
chrześcijanie namaszczeni duchem ‛widzą Boga’ także w sensie dosłownym, gdy zostają wskrzeszeni do życia duchowego (1 Jana 3:2). Strażnica 15.02.2009
Tu jest tyle bzdur, że szok. Ale zamieściłem ten tekst głównie ze względu na "czyste serce i oglądanie Boga".
Czy ludzie czystego serce będa oglądać Boga? Tak... ale nie tylko niektórzy. Załamka.
Ps 24:3 Kto wstąpi na
górę Pana,
kto stanie w Jego świętym miejscu?
4 Człowiek o rękach nieskalanych i
o czystym sercu,
który nie skłonił swej duszy ku marnościom
i nie przysięgał fałszywie.
5
Taki otrzyma błogosławieństwo od Pana i zapłatę od Boga, Zbawiciela swego.
Por. Obj 14:1 Potem ujrzałem:
A oto Baranek stojący
na górze Syjon,
a z Nim sto czterdzieści cztery tysiące,
mające imię Jego i imię Jego Ojca wypisane na czołach.