Kiedyś obejrzałem ten film i pozytywnie zaskoczył mnie fakt,że nie zauważyłem w nich żadnych przekłamań co do nauk Świadków.Jednak bardzo nie podoba mi się to,że film jest czarno-biały.Świadków przedstawiono jako osoby,które same nie wiedzą dlaczego w coś wierzą i nie potrafią podać nawet najbardziej lichego argumentu na poparcie swoich wierzeń.Jestem pewien,że gdyby niejeden próbowałby dyskutować ze Świadkami Jehowy w taki sposób jak na filmie,to tylko by się ośmieszył.Najlepszym przykładem jest kwestia 144 000 poruszona w 22m12s.Pytanie "czy należy ten fragment czytać,czy dosłownie,czy też nie",jest po prostu nieprzemyślane.W tym fragmencie jest też mowa o Baranku.I na pewno każdy się zgodzi,że "Baranek" nie oznacza dwóch Baranków,dziesięciu Baranków,tysiąca Baranków ani też konkretnej,ale nieznanej nam liczby Baranków,ale właśnie jednego Baranka.Skoro więc liczbę określająca ilość Baranków należy interpretować dosłownie,to dlaczego liczby 144 000 już nie?I tym argumentem mógłby zgasić tę kobietę,ale film jest tendencyjny,więc czego się spodziewać.No i ta końcówka - wystarczy tylko wyjść z religii Świadków Jehowy,żeby być szczęśliwym i być bliżej Boga.Jakie to nierealne.
Niestety .
Objawienie 7:4 -I usłyszałem liczbę tych, których opieczętowano: sto czterdzieści cztery tysiące+ — opieczętowanych z każdego plemienia+ synów Izraela:+............
Tu Iza I Alek mogą pomóc .
Najpierw ustalenie czy ten fragment mamy rozumieć dosłownie ?
Nie można przecież wybierać że część wersetu symbolicznie a część literalnie , nikt nie ma do tego prawa , byłaby to manipulacja Słowem Bożym, tak też rozumują to Świadkowie .
Więc ustalmy.
I tu nie da się i naczej .
Jeśli tak to 12 plemion Izraela też dosłownie i tu klops. Tylko Żydzi mają nadzieję Niebiańską .Ewentualnie Świadkowie Jehowy o takich korzeniach .
Jeśli w przenośni , klops w drugą stronę . Liczba 144 000 ,jest symboliczna .
Trzeba po prostu wybrać ,czy ten cały werset i dalsze treści są symboliczne , czy w przenośni .
Co do tendencyjności w przedstawieniu Świadków , można się zgodzić , ale to nie jest cel analizy w tym wątku.Film jak każdy ma swój cel .Więc nieco wypacza zachowania i reakcje Świadków Jehowy .
Ale kto jest lub był Świadkiem Jehowy , wie jak to robią tendencyjnie na pokazach na zgromadzeniach, zebraniach, a teraz też na JWBroadcasting , i filmy z kongresów , wyuczyli mistrzów zatem .