Zdaje się,że ten filmik z 1 postu został zablokowany przez yt. TV NEWS 5 zainteresowała się tematem.Wypowiada się główny bohater filmu.Niestety tekst i video tylko po angielsku.
http://www.koaa.com/story/32799137/news-5-investigates-sex-offender-going-door-to-door#.V7eVAFtpcQg.facebook
Nie mam czasu tłumaczyć całości, ale w skrócie:
- jeden z sąsiadów na terenie gdzie głosił Ivory wypowiedział się w pozytywnym świetle o sprawie, tj. stwierdził że skoro minęło tak wiele czasu to może należałoby dać człowiekowi drugą szansę
- reporterzy chcieli uzyskać informacje od miejscowych głosicieli, starszych zboru a nawet z Biura Oddziału. Wszyscy odmówili komentarza
- na rozmowę zgodził się jednak sam zainteresowany - Waymon Ivery. Przyznał, że to co zrobił było bardzo złe i że tego żałuje (przypominam, że na nagraniu zaprzeczał, że cokolwiek miało miejsce)
- powiedział, że pozwala się mu na głoszenie od domu do domu bo Świadkowie mają odpowiednie procedury zabezpieczające, tj. zawsze chodzi się po dwóch lub więcej w służbie od domu do domu (proszę mnie poprawić jeśli się mylę, ale nie kojarzę żeby gdziekolwiek w literaturze było postawione takie wymaganie, co więcej, jest w niej wiele przykładów jak głosiciele szli w pojedynkę; sam z doświadczenia wiem, że często to miało miejsce, znam świadków którzy niemal codziennie chodzili w pojedynkę do służby, mówiło się wtedy że "idzie z aniołem")
- na końcu Waymon obiecał, że nigdy więcej nie zgłosi się do służby od domu do domu
PS. Zmodyfikowałem pierwszy post wstawiając link do nagrania na innym serwerze, bo to z Youtube'a usunięto.