To ja pozwolę sobie jeszcze na podsumowanie kongresu w Poznaniu.
Jak co roku na Targach w klimatyzowanej hali, ale tym razem w 3A. Kongres już nie na 10 tys osób, lecz na 5.5 k. Oszczędności? Większość poza poznańskich miejscowości, które są w poznańskich obwodach, lub historycznie miały zgromadzenie w Poznaniu wysłano do innych miast (Łódz, Torun, Gorzow Wlkp, Zielona Gora). Oczywiście jak zawsze bracia z tych miejscowości zaszczycili nas swą obecnością wskutek czego już w piątek dostawiano dodatkowe rzędy krzeseł. Ostatecznie w niedzielę było około 5.9 k zgromadzonych.
Na plus: wreszcie ktoś zaczął ogarniać klimatyzację, że można ją włączać/wyłączać od czasu do czasu. Odsunięto z mównicy kilku weteranów takich jak Wiesław Z., Grzegorz F., Tadeusz R. Henryk K., Ireneusz K. czy brat Cz. z wojskową przeszłością.
Na minus: kompletny bałagan na parkingu, w niektórych miejscach brakowało parkingowych, w innych stali patrząc jak ludzie wchodzą pod koła. Nie wiem czy wymieniono ekipę czy zarządzających, ale dla bezpieczeństwa kongresowiczów należałoby to zmienić. Młodzi żadnej charyzmy, w zasadzie tylko stali bo im kazano.
Kolejny minus to przysłanie jakiegoś starego łysego pryka z Nadarzyna, którego się nie dało słuchać. Już trzeba było wysłać tylko tego młodego Bobów, czy jak on się zwał.
I ostatni minus dla spadochroniarza Jerzego Paliwody, który się co chwilę uśmiecha ale w sumie nie wiadomo dlaczego. Chociaż szacunek Nadarzyna dla neigo pozostał, skoro oprócz punktu, prowadził też sesję (w tej roli szło mu słabo zwłaszcza kiedy musiał wytłumaczyć gdzie się znajduje punkt z czytnikiem kart oraz spotkanie dla zainteresowanych kursem dla ewangelizatorów).
Tym razem obyło się bez wpadek typu: "matka natura stworzyła ...".
I dwa linki do portali, które to wydarzenie opisały:
http://www.gloswielkopolski.pl/wiadomosci/poznan/a/kongres-swiadkow-jehowy-w-poznaniu-na-mtp-przyjeli-chrzest-zdjecia,10413478/http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/kongres-swiadkow-jehowy-na-mtp-przyjeli-chrzest-zdjecia,3801144,artgal,t,id,tm.htmlEpoznan.pl tym razem nic nie napisał.
Edit: zmieniłem imię Paliwody.
Jest też opcja, że Bobów to ten nudziarz, a ten młody się zwał jakoś inaczej.