Powrócę jeszcze do tematu wykorzystania utworu Audiomachine w ostatnim filmie w na kongresie świadków Jehowy.
Sprawa oczywiście zbulwersowała nas wszystkich. Świadkowie Jehowy, mówią że są najdoskonalszą organizacją
religijną na ziemi, że ich organizacja jest kierowana przez Boga. Natomiast twórczość Audiomachine, ma łagodnie
mówiąc, wątpliwą wartość dla osób, które chcą pozostać nieskażone przez ten świat. Album Epica nie jest wyjątkowy
pod tym względem.
Mój wielki niepokój w albumie Epica wzbudziła ilustracja. Postanowiłem przyjrzeć się jej bliżej.
Udało mi się ściągnąć dobrej jakości, pełny obraz. To co zobaczyłem zaskoczyło mnie jeszcze bardziej.
Nie trzeba się wyjątkowo wysilać, żeby zobaczyć, że na ilustracji jest wiele różnych świątyń. U dołu ilustracji
znajdują się świątynie rzymskie, lekko poniżej widoczna jest świątynia Majów, powyżej również znajdują się świątynie Majów.
Jeden z utworów zatytułowany jest MAYA. Na ilustracji jest również Koloseum, w który jak wiemy odbywały się
walki gladiatorów, inscenizacje wojen morskich i jak mówi tradycja mordowano chrześcijan. Niektóre utwory z albumu
zawierają się również w tej tematyce.
W centralnym punkcie (w głowie postaci) umieszczona jest świątynia w której pali się płomień. Czy tej świątyni
poświęcony jest utwór Eternal Flame wykorzystany w programie kongresu?
Jakie jeszcze pogańskie lub nie pogańskie świątynie widzicie na ilustracji?