W tym tygodniu na zebraniu CHŻiS w części "Chrześcijański Tryb Życia" jest wyświetlany i omawiany film "Królestwo Boże - 100 lat panowania":
https://www.jw.org/pl/publikacje/filmy/krolestwo-100-lat-panowania/Pojawił się na jw.org już jakiś czas temu (chyba niedługo rok minie) i od razu, gdy go wtedy obejrzałam zaskoczył mnie bardzo negatywnie wykorzystany podkład dźwiękowy na samym początku: Hymn Bojowy Republiki.
Jest to bardzo znana melodia ("Gloria, gloria, Alleluja" w refrenie) - amerykańska pieśń patriotyczna, jedna z pieśni bojowych wojsk Unii w czasie wojny secesyjnej.
Byłam w szoku, jak to usłyszałam, a chwilę później równie mocno zaskoczyło mnie, jak Russel i jakaś kobieta (w 1914 r.) gdzieś się szykują i zakładają sobie biżuterię - sygnet, przypinkę i łańcuszek z zawieszką.
Wszystko z wizerunkiem krzyża w koronie
Tego samego, który widniał w górnym lewym rogu Strażnicy (patrz załącznik)
Jak widać WTS jest bardzo dumny ze swojej historii i powiązań Russela z masonerią, a to wykorzystanie pieśni patriotycznej to już w ogóle jakaś kpina w żywe oczy!
Ciekawe, jak bracia w zborach na to reagują. Zapewne większość to głuche i ślepe barany, które łykną wszystko ze stołu WTS-u.