Streszczę w kilku cytatach najnowsze wydanie do studium:
10 Możemy być pewni, że Szatan nie opuszcza rąk — nieustannie próbuje nas powstrzymać od służenia Bogu. Posługuje się groźbami ze strony władz oraz kłamstwami przywódców religijnych i odstępców. Co chce osiągnąć? Zniechęcić nas do głoszenia dobrej nowiny. Ale Jehowa potrafi i pragnie dodać nam sił przez swojego ducha (1 Kron. 29:12).
Proponuję jakiś artykuł w Przebudźcie się, w którym w naukowy sposób wyjaśniliby, że kłamstwo tego świata zmaterializowane sięgnęłoby księżyca.
Poza tym możemy być wdzięczni za natchnione Słowo Boże. Pomyślmy też, ile opartych na nim materiałów otrzymujemy każdego miesiąca.
No właśnie, ile?
Musimy bronić się przed „tym, co silnie obwarowane” — między innymi naukami, filozofiami i szkodliwymi praktykami, takimi jak niemoralność, palenie tytoniu, narkotyzowanie się i nadużywanie alkoholu. Poza tym każdego dnia musimy walczyć ze słabościami swojego ciała i ze zniechęceniem (2 Kor. 10:3-6; Kol. 3:5-9).
Podkreślam - każdego dnia !
Czy możemy pokonać tych potężnych wrogów? Tak, ale wymaga to walki. Nawiązując do przykładu boksera, Paweł powiedział o sobie: „Nie zadaję ciosów tak, jak gdybym uderzał powietrze” (1 Kor. 9:26). Podobnie jak bokser, my również musimy odpierać ataki. Jehowa szkoli nas i wspiera w tej walce — potrzebne wskazówki podaje w swoim Słowie. Pomocne rady otrzymujemy też w opartych na Biblii publikacjach oraz na zebraniach, zgromadzeniach i kongresach. Czy stosujesz w życiu to, czego się uczysz? Gdybyś tego nie robił, przypominałoby to ‛uderzanie powietrza’ — w ten sposób nie pokonałbyś wroga.
Bądźmy szybsi jak Rocky Balboa i wyprzedźmy cios odstępców !
Broniąc dobrej nowiny, reprezentujemy Jezusa i jest to dla nas zaszczytem. Ponadto nasze wysiłki przyczyniają się do zwycięstw prawnych. Oczywiście decyzje niedoskonałych ludzi ‛ugruntowują dobrą nowinę’ tylko do pewnego stopnia. Jedynie Królestwo Boże trwale usunie wszystkie przejawy niesprawiedliwości (Kazn. 8:9; Jer. 10:23).
21 Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. 22 Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" 23 Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!" ( Mt, 7, 21-23)
„WIELU ubrało się swobodnie, ponieważ było gorąco” — napisano w holenderskiej gazecie o duchownych uczestniczących w pewnym spotkaniu.
Życie aż do śmierci
„Zupełnie inaczej jest na kongresie Świadków Jehowy (...). Mężczyźni i chłopcy noszą marynarki i krawaty, a kobiety i dziewczynki (...) spódnice odpowiedniej długości, ale nie staroświeckie”. Świadkowie Jehowy rzeczywiście są często chwaleni za odpowiedni wygląd.
Czyż to nie wspaniałe dowody lojalności? [oklaski]
Jako słudzy Boży rozumiemy, że nie chodzi o to, by po prostu włożyć coś wygodnego.
Racja
6 Pamiętajmy, że jako słudzy Jehowy powinniśmy ubierać się w rzeczy czyste, przyzwoite i niezniszczone. Dzięki temu ludzie będą nas szanować i być może pobudzi ich to do poznania Jehowy. Będzie to też dobrze świadczyć o organizacji, którą reprezentujemy. W rezultacie niektórzy mogą być skłonni wysłuchać tego, o czym głosimy
.. Powiedźcie to mieszkańcom krajów trzeciego świata. Tam szacunek ma się za posiadanie kilku świń w zagrodzie.
Nikt nam nie narzuca, w co się ubierać. Mamy jednak obowiązek pomagania innym w zachowywaniu czystości i świętości myśli, słów oraz czynów (1 Piotra 1:15, 16).
To jak to w końcu z tymi brudnymi zniszczonymi ubraniami ?
To zrozumiałe, że klimat i zmieniające się pory roku oraz różne inne okoliczności mają wpływ na to, w co się ubieramy. Jednak zasady Jehowy pozostają niezmienne (Malach. 3:6).
Dlatego jesteśmy tak chwaleni, że w UPALNE DNI jesteśmy ubrani w marynarki. Czyż to nie najprawdziwszy dowód naszej czystości moralnej? [oklaski]
Chciałam wyjechać gdzieś daleko od babci, z którą mieszkałam, ale która nie była Świadkiem Jehowy. Bardzo się rozczarowałam, gdy nadzorca obwodu powiedział, że najlepiej gdybym została w rodzinnym mieście.
Zła niedobra babcia robiąca codziennie obiad, pranie, prasowanie, zapewne inne typowe prace, może ogródek? Wstyd
Na przyjęciu mąż powiedział krewnym, że żona przyjdzie po zakończeniu „zjazdu Świadków”. Ale oni odparli: „Na pewno nie przyjdzie, bo Świadkowie Jehowy nie obchodzą urodzin!” *.
Mąż był dumny, ponieważ jego żona postąpiła zgodnie ze swoimi wierzeniami i sumieniem. Jej lojalność umożliwiła danie świadectwa jemu oraz innym osobom. Jaki był tego rezultat? Mężczyzna ten zaczął studiować Biblię i chodzić z żoną na zebrania.
Głosiciele jej nie nienawidzą ! Odkryła JEDEN PROSTY TRIK by nakłonić męża do studium !
Ludzie wnikliwi potrafią dostrzec coś, czego nie widać na pierwszy rzut oka. Nie opierają się jedynie na tym, co widzą i słyszą, lecz analizują fakty.
Zagadka niewidzialnego przyjścia Jezusa do Brooklynu została rozwiązana
Pamiętaj, że twoim celem nie jest zwycięstwo w dyskusji, ale trafienie komuś do serca. Dlatego bądź dobrym słuchaczem. Zadawaj szczere pytania, zwracaj się do rozmówców łagodnie i z szacunkiem, zwłaszcza jeśli są od ciebie starsi.
Już nie muszę być jak bokser?
Brat z Australii napisał: „Prawdopodobnie największym wyzwaniem jest pomaganie dziecku w budowaniu wiary. Powinieneś robić wszystko, co w twojej mocy, żeby je w tym wspierać. Może ci się wydawać, że zaspokoiłeś jego ciekawość, a wtedy ono pyta kolejny raz o to samo.
Bracie Jackson dlaczego wujek Lett tak się na mnie dziwnie patrzy?
Pewien ojciec z Australii wziął swojego 10-letniego synka do muzeum i wykorzystał tę okazję, żeby wzmocnić jego wiarę w Boga i stwarzanie.
Australia ... co za bezczelność.