Fiu, fiu...nie sądziłam, że dożyję czasów, w których Strażnica przychylnie wyrazi się na temat brody!
Swoją drogą, temat zakazanej brody jest właśnie jednym z tych zaleceń, które są wzięte z sufitu i biblijnego uzasadnienia w tym żadnego nie ma! (Ale mimo to, gdy masz brodę, to nie możesz mieć przemówień na podium i przywilejów w zborze)
Sam Russell brodę miał - więc od niego ten zakaz na pewno nie wyszedł!
Na tę brodę była duża nagonka chyba w tych czasach kiedy pojawili się hipisi. Rozumiem, że wtedy noszenie brody mogło się innym kojarzyć z tą grupą. Ale dziś już hipisów nie ma, a broda jest dalej zakazana. Choć od 2016 już nie będzie zakazana - nowe światełko! Jeszcze tak ze 2 lata minie, aż napiszą, że broda jest super (tak samo jak tablety są super!). I wtedy wszyscy masowo zaczną zapuszczać brody!
Mam pytanie do osób, które mają dostęp do starych książek. Wydaje mi się, że chodzi o książkę "PRAWDA was wyzwoli", czy coś w ten deseń. Chyba to było w niebieskiej okładce.
Wiem, że miałam kiedyś w ręku książkę, która mnie zaszokowała jeśli chodzi o wygląd Jezusa. Otóż ta nagonka na nienoszenie brody była tak zaawansowana, że właśnie w tej książce zobaczyłam ilustrację przedstawiającą Jezusa BEZ BRODY, z twarzyczką gładką jak pupcia niemowlęcia. Czy ja dobrze widziałam, że to był Jezus, czy też miałam wtedy omamy wzrokowe?
Może to ktoś sprawdzić?