Też kiedyś się zastanawiałem jak to jest, że koszt zgromadzenia jest tak wysoki. Oczywiście tak jak napisałeś to koszt całoroczny, więc jeśli wziąć by tę liczbę pod uwagę i podzielić przez liczbę obwodów, a pomnożyć przez 365 dni to wychodziłoby, że faktyczny koszt utrzymania sali zgromadzeń przez 1 dzień wynosi ponad 16 tysięcy złotych. Skąd taka absurdalna kwota? Co ciekawe, jakieś 10 lat temu te kwoty były dużo niższe, na poziomie 2-4 tysięcy na 1 dzień zgromadzenia. Któregoś roku jednak kwota ta poszybowała w górę prawie dwukrotnie i od tego czasu konsekwentnie rośnie.
Otóż oprócz faktycznych kosztów ponoszonych przez obwód w związku z salą zgromadzeń, tj.: prąd, woda, środki czystości, sprzęt, podatki, fundusz remontowy, utrzymanie gospodarzy sali, zwroty kosztów dla mówców z biura/nadzorców podróżujących itd. jakiś czas temu dodano dodatkową opłatę. Przed każdym zgromadzeniem komitet użytkowania sali zgromadzeń spotyka się i ustalają wysokość owej kwoty w następujący sposób sumując kwotę kosztów faktycznie poniesionych przez obwód na podstawie planowanego budżetu na dany rok (proporcjonalnie do liczby głosicieli w obwodzie), a także
dodatkową kwotę która będzie przekazana na ogólnoświatową budowę sal królestwa, wyliczoną na podstawie ustalonej przez biuro stałej opłaty na głosiciela razy liczbę głosicieli w obwodzie. Co ciekawe, o tej drugiej kwocie nie mają pojęcia nawet starsi, którzy są zawsze w przerwie zapraszani na dodatkowe spotkanie. Z obserwacji mojego znajomego wynika, że kwota ta jest zakamuflowana w księgowości obwodu jako amortyzacja obiektu.
I tak mamy sytuację, w której głosiciele radośnie wrzucają datki do skrzynek ze świadomością, że pieniądze te pójdą na utrzymanie tej konkretnej sali tudzież wydatki obwodu, a część tych pieniędzy jest wyprowadzana do Warwick (lub jeszcze Brooklynu). Czyż to nie genialny plan?
.
PS. Zastrzegam, że powyższe informacje mogą nie być w 100% dokładne, ponieważ pochodzą z drugiej ręki. Jeśli ktoś zaznajomiony z tematem da mi znać, że coś napisałem nie tak, to umieszczę aktualizację.
PS 2. Jeśli ktoś chce sobie poczytać, to więcej dowie się stąd:
-
Wskazówki dotyczące organizacji obwodu (S-330)-
Instrukcja prowadzenia księgowości obwodu (S-331)