@dziewiątka,dzieki ,ale jestem ogarnięty.Proszę skup się i pomyśl na co głównie zwróciłem uwage w moim poście.
Czy ja krytykowałem tych ŚJ za neutralność?Czy ja w tym poście wyraziłem swoją opinię czy i w jakim zakresie powinni oni współpracować z reżimem?Czy ja w tym poście pomniejszyłem ich szacunek,za to że obstają przy swoich poglądach i ponoszą tego konsekwencje?Nie,nie i jeszcze raz nie.Zatem o co kaman,po co czepiasz się mnie oczym nie pisałem?
Jedyne do czego możesz sie przyczepić to pomoc.WTS nie pierwszy raz w historii spotyka się z ostrą reakcją rządu wobec głosicieli.Powinni się wcześniej przygotować na coś takiego.tO ONI NIE WIEDZIELI JAK TAKIE REŻIMY OBCHODZĄ SIE Z GŁOSICIELAMI?Zostali zaskoczeni jak nasi drogowcy w grudniu,że trzeba bedzie śnieg odśnieżać? Scenariusz zawsze jest bardzo podobny.Jaki to niewolnik roztropny,że nie szykuje sie na chude lata?Jak w Egipcie miał byc głód,to przez 7 lat gromadzili zapasy.WTS w jakiś sposób powinno przewidzieć co si,e stanie i odpowiednio wcześniej przygotować plan pomocy.
Wracając do wątku.Dlaczego ja w Twoim poście nie widzę komentarza do głównej mysli,którą poruszyłem?
''Zaraz,zaraz...Czy kiedykolwiek w literaturze,kongresach,zebraniach zborowych,rozmowach z braćmi starszymi byliśmy zachęcani do niesienia pomocy materialnej ludziom ze świata,poprzez włączenie się do organizowanych zbiórek poprzez różne organizacje?
Ja sobie nie przypominam.Mieliśmy nieść tylko chleb duchowy.O reszte miał zatroszczyć się Bóg.
Teraz ŚJ sami proszą o humanitarną pomoc''.
Czekam jak to skomentujesz.Czy moralne i etyczne jest nie niesienie samemu pomocy potrzebującym poprzez świeckie organizacje,ale podnoszenie larum,że im taka pomoc jest wstrzymywana?
To jest meritum postu,do którego się nie odniosłeś.Swoją drogą ŚJ nie walczyli nigdy o to,abym mógł życ w kraju demokratycznym,wolnym czy jakimkolwiek innym systemie,bo oni nie ingeruja w takie systemy polityczne.Tak więc na pewno nie ŚJ zawdzięczam dostęp do internetu.Tylo tym innym ,o których wspomniałeś.Ale wątek nie jest o tych innych,tylko o ŚJ.
W moim poście użyłem słów'' mają przerąbane''.Mam do nich szacunek,zwłaszcza do tych co robią to zgodnie z własnym przekonaniem,a nie dlatego że tak trzeba bo wielki brat z CK patrzy na ręce.