(...)
W oryginałach ST imię Jahwe występuje ponad 6800 razy. Zgadzasz się z tym ? Kto dał komuś prawo do zastępowania imienia Boga "zamiennikami" ? Skąd wiesz czego używali Paweł i inni pierwsi uczniowie ? To w czasach Jezusa były już greckie przekłady Starego testamentu ? Ciekawe !
Skąd wiesz, ze Jezus respektował tradycję niewymawiania imienia Jahwe ? Słyszałeś co mówił Jezus gdy np cytował słowa Starego Testamentu ? Bo ja nie.
Mnie tradycje KRK nie interesują. Mnie interesuje to co mówi Biblia.
Jeszcze nikt nie podał mi żadnego biblijnego uzasadnienia z którego wynikałoby, ze Bóg zakazuje wymawiania Jego imienia albo że Bóg nakazuje zastępować Jego imię jakimiś zamiennikami.
Pada tu teza, ze Bóg oprócz imienia Jahwe/Jehowa ma wiele innych imion. Tymczasem nikt nie potrafi uzasadnić dlaczego imię Jahwe musi byś zastępowane słowami Pan albo Bóg a inne imiona Boga nie muszą być już zastępowane. Może Ty potrafisz mi to wyjaśnić ?
Nie ma prawa nakazującego w przekładach na inne języki z orginalnego pisać Imię. Nie ma prawa zakazującego stosowania zamienników. Skoro takiego prawa nie ma ani zakazującego lub nakazującego dlaczego tworzysz coś co w Biblii nie istnieje ? Dlaczego zabraniasz czynić czegoś czego Pan Jezus i apostołowie nie zakazywali ? Prawo do stosowania zamienników pochodzi z faktu braku zakazu i z braku zarzutów za takie zamienniki w LXX przez Pana Jezusa, apostołów i innych pierwszych chrześcijan.
Wiemy czego używali Paweł i inni bo to jest w NT. Są listy gdzie Paweł cytuje nie z tekstu hebrajskiego tylko z greckiego (LXX). W tych cytatach są zamienniki.
Tak był już grecki przekład, ciągle o nim wspominam pisząc LXX. Pierwotny kościół praktycznie tylko z niego korzystał, a nie z tekstu hebrajskiego ST. To wiem z historii, patrystyki, polecam poczytać. Obszerna lektura.
O tym, że Pan Jezus respektował tradycję co do nie wymawiania Imienia świadczy brak wzmianki o tym aby ją krytykował, brak zarzutu wobec niego co do ewentualnego wymawiania ze strony jego przeciwników religijnych. Brak też takiej polemiki między Żydami a chrześcijanami w następnych latach, wiekach. Nigdy to nie było problemem. Nie ma dowodów na powszechne wymawianie Imienia tak jak dzisiaj postulują u SJ.
Nikt z nas nie słyszał jak Pan Jezus cytował, lecz z reakcji zebranych Żydów możemy wywnioskować, że stosował zamienniki. Gdyby wymówił Imię zapewne byłby wielki krzyk i zarzut, byłoby to opisane w NT. Bo skoro to tak ważna sprawa, dlaczego NT o tym milczy ? Dlaczego przez następne wieki o tym wszyscy milczą ? Nie zastanawia cię brak tego problemu w Piśmie ? Także wszystkie dostępne dowody, przesłanki z Biblii i historii świadczą za tym co opisuję.
A KRK i inne kościoły ? Mogłabyś bardzo dużo się nauczyć z ich opracowań historycznych i teologicznych, bo karmiąc się ideologią kultu ma się fałszywy i niepełny obraz rzeczywistości.
Bóg nie zakazuje wymawiania i takiego dowodu nie usłyszysz, bo go nie ma. Bóg też nie zakazywał stosowania zamienników, bo takiego zakazu też nie ma. Jest mowa o nienadużywaniu Imienia i z tego fragmentu wywodzi się tradycja judaistyczna o nie wymawiani Imienia, ale ona sama w sobie też nie jest zła, ani przeciwna jakiemuś boskiemu prawu. Z szacunku i tradycji niektóre kościoły to stosują, co nie oznacza, że nie można wymawiać dzisiejszej wokalizacji tego Imienia.
Co do wyjątkowości Imienia tetragramu, żaden kościół temu nie przeczy. Jest wyjątkowy i unikatowy. Co nie o znacza, że Bóg Bilblii nie ma innych imion. Tetragram jest najważniejszy dlatego też tradycja żydowska jest taka, aby go nie wymawiać. Ale dla Żydów ważnym imieniem jest też Elohim, Adonai i też te imiona mają swoje ograniczenia w wymowie i nie tylko. Niektórzy nawet pisząc po polsku o sprawch religijnych (jest forum żydowskie) pisząc słowo "Bóg" piszą "B-g".
Zainteresuj się tym, poszukaj w internecie, poczytaj na ten temat. Nikt nie wyłoży ci w pełni tej wiedzy o Imieniu tutaj na forum.
MX - koniec - MX