Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami, jednak bardzo ważne jest aby wiedzieć, kim był i jest Jezus Chrystus.
W odpowiedzi na wypowiedź PreampusDistortus():
Takich paralel pomiędzy Starym i Nowym Testament jest dużo więcej, a wszystkie świadczą o Chrystusie jako o Mesjaszu; świadczą o tym, że w Nim wypełniły się obietnice i proroctwa Boże.
Nie można rozpatrywać Starego Testamentu bez odniesienia do Chrystusa i Nowego Przymierza, inaczej pozostajemy pod zakonem i wszystko, co w nim jest zapisane musimy o własnych siłach wypełnić, co jest niemożliwe, bo tylko Jezus był w stanie wypełnić zakon.
Jest napisane, że wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej (Rz.3,23; Ps. 14, 2-3), dlatego potrzebujemy ofiary Chrystusa, która zmywa każdy grzech.
„Jeśli zaś chodzimy w światłości, jak On sam jest w światłości, społeczność mamy z sobą,
i krew Jezusa Chrystusa, Syna jego, oczyszcza nas od wszelkiego grzechu.” 1 J. 1, 7
Oto niektóre paralele, do sprawdzenia:
Iz. 35, 4-6:
(4) Mówcie do zaniepokojonych w sercu: Bądźcie mocni, nie bójcie się!
Oto wasz Bóg! Nadchodzi pomsta, odpłata Boża!
Sam on przychodzi i wybawi was! (5)
Wtedy otworzą się oczy ślepych, otworzą się też uszy głuchych. (6) Wtedy chromy będzie skakał jak jeleń i radośnie odezwie się język niemych, gdyż wody wytrysną na pustyni i potoki na stepie.
Mat. 11, 3-6:
(3)
Czy Ty jesteś tym, który ma przyjść, czy też mamy oczekiwać innego? (4) A Jezus im odpowiedział: Idźcie i oznajmijcie Janowi, co słyszycie i widzicie: (5)
Ślepi odzyskują wzrok i chromi chodzą, trędowaci zostają oczyszczeni i głusi słyszą, umarli są wskrzeszani, a ubogim zwiastowana jest ewangelia; (6) a błogosławiony jest ten, kto się mną nie zgorszy.
Zach. 2, 14-15:
Wykrzykuj z radości i wesel się, córko syjońska, bo
oto Ja przyjdę i zamieszkam pośród ciebie - mówi Pan. (15) W owym dniu przyłączy się do Pana wiele narodów i będą moim ludem, i zamieszkają wśród ciebie, i poznasz, że Pan Zastępów posłał mnie do ciebie.
J. 1, 1-18
A Słowo (Jezus) ciałem się stało i zamieszkało między nami (...) 18) Boga nikt nigdy nie widział, lecz
jednorodzony Bóg, który jest na łonie Ojca, objawił go.Joel 3, 5; Dz. 2, 21; Rz. 10, 13 Każdy kto wezwie imienia Pańskiego zbawiony będzie
Takich przykładów jest więcej, mogę je wszystkie (te, które znam, oczywiście), przytoczyć, jeśli chcecie.
PreampusDistortus(),
W Biblii NŚ zupełnie bezpodstawnie i celowo (wbrew oryginałowi greckiemu i wszystkim manuskryptom) tłumacze ponad 200 razy (chyba 237) zmienili słowo Pan lub Bóg na Jehowa, co zmienia całkowicie sens zdań. Niestety, skutkiem tego jest brak wiary ŚJ w boskość Jezusa Chrystusa.
Słusznie ktoś w powyższych wypowiedziach zauważył, że nawet po ludzku biorąc, człowiek może urodzić tylko czlowieka, pies psa, itd. Nie zdarzyło się, żeby człowiek urodził małpę, na przykład
Tak samo Bóg zrodził Syna, który jest co do natury tożsamy z Nim. Jest odrębną Osobą, ale naturę ma boską (Ps. 2:7; Dz. 13:33;
Hebr. 1, 5
Do którego bowiem z aniołów powiedział kiedykolwiek: Ty jesteś moim Synem, Jam Cię dziś zrodził? I znowu: Ja będę Mu Ojcem, a On będzie Mi Synem. Hebr. 5, 5
Podobnie i Chrystus nie sam siebie okrył sławą przez to, iż stał się arcykapłanem,
ale /uczynił to/ Ten, który powiedział do Niego: Ty jesteś moim Synem, jam Cię dziś zrodził,Musimy sobie też uświadomić, że słowo Pan w ST (Adonai) jest stosowane na określenie Boga. Żydzi uważali imię JHWH za tak święte, że nie używali go często, szczególnie w mowie potocznej. Apostołowie to byli prości ludzie, Żydzi. Co znaczyło dla nich słowo Pan? Oczywiście Boga.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie